- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Асен Василев: Кабинетът трябва да остане, не подценявам вота на недоверие

Започнахме да вършим изключително трудни реформи, които бяха отлагани 20-30 години. Това каза министърът на финансите Асен Василев пред журналисти в Народното събрание за вота на недоверие към правителството, който се обсъжда на днешното парламентарно заседание.

Попитан защо този кабинет трябва да остане на власт, той отговори: „Защото даваме ясна перспектива в каква посока се движи България“. Василев обясни, че цели сектори на икономиката, където проблемите с години са „замитани под килима“, са придвижени напред.

„Започна да се придвижва напред и съдебната реформа. Това ще бъде една изключително дълга битка“, заяви финансовият министър и допълни, че първите крачки са направени, но има още много дълъг път.

„Зададохме ясна посока на България към Европа“, изтъкна Асен Василев и даде примери с влизането в еврозоната и Шенген.

Това, което виждаме в момента, е, че бизнесът започва да инвестира, спестяванията на българските граждани през последната една година, на домакинствата, са се качили със седем милиарда, отчете Василев. Той добави, че България е една от малкото държави в Европейския съюз, по-малко от пет, където ръстът на доходите е изпреварил ръста на инфлацията миналата година.

Попитан вярва ли, че ГЕРБ и ДПС ще подкрепят единодушно кабинета, Василев коментира, че не може да каже и това зависи от тях. Също така, и не бих подценявал вота на недоверие, тъй като докато едно нещо не е факт, нищо не е сигурно, добави министърът.

Пари в бюджета има достатъчно, каза в отговор на журналистически въпрос Василев. Той обясни, че всеки месец се публикува балансът и в момента има над десет милиарда в сметката на правителството.

Попитан на каква стойност ще бъде помощта за Държавата Израел министърът обясни, че всяка година в бюджета се утвърждава бюджет в министерство на външните работи, с което МВнР по своя преценка може да прецени на кого да помогне България в случай на сериозна криза, така че да изявим своята солидарност.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -