5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Асен Василев налива над 200 милиона за проекти на приближени

Над 2 милиарда от бюджета за 2023 година са насочени на тъмно за финансиране на стартъпи, проекти с пари от ЕС и контролирани от „Продължаваме промяната“ институции, показа проверка на „Филтър“.

През декември Министерството на финансите похарчи извънредно рекордните 11,5 милиарда лева и не беше дадено обяснение за какво са били използвани те. По същия начин ГЕРБ бяха критикувани години наред, че заделят пари от излишъка и ги дават за техни приоритети, но тогава парите бяха в пъти по-малко.

Къде са насочени 11-те милиарда, стана ясно в петък по обяд, когато Асен Василев отговори на въпроса пред празната пленарна зала и никой не му обърна внимание. В същото време тема номер 1 в парламента беше къщата на „Чаталджа“, купена за 2 милиона и продадена два пъти по-скъпо на Мис Винетка Станислава Арнаудова. В залата Василев изброи перата, но не и точно как и за какво ще бъдат вложени държавните пари.

Най-любопитната цифра е 204 милиона лева, насочени към Фонда на фондовете. Това са допълнителни пари към 1,8 милиарда, с които структурата работи. Държавното дружество предизвика редица трусове във властта в последните години, защото там се наливат огромни пари. Фондът финансира приоритетно нови иновативни бизнеси, като задължително има финансов посредник и банка, която отпуска кредити. Според източници на „Филтър“ с това се занимават огромна част от младите активисти на „Продължаваме промяната“, които са бъдещият апарат на партията.

Неслучайно фондът е към Министерството на иновациите и растежа, което беше управлявано от Даниел Лорер в правителството на четворната коалиция. Още тогава избухваха скандали с фонда, а след изборите през април ръководството отново беше сменено с близки на „Продължаваме промяната“.

853 милиона лева от 11-те милиарда са насочени към инструмента „Сейф“, по който се отпускат пари на засегнати от войната в Украйна малки и средни предприятия. Още няма яснота към кого и как ще бъдат разпределяни тези пари. Според депутати механизмът може да се използва за приближени фирми, защото критериите се пишат от хората във властта.

Още по-притеснително е числото 150 милиона лева за Националната компания „Железопътна инфраструктура“, отпуснати от Министерството на финансите през декември.

Няколко месеца по-рано – през август, Европейската прокуратура започна мащабно разследване за злоупотреби и корупция по два проекта на НКЖИ за обновяване на железниците, за което бяха похарчени 241 милиона евро. Тогава над 100 служители на ДАНС участваха в акцията. Бяха арестувани и двама висши чиновници от НКЖИ. Разследваните проекти са два, финансират се от ЕС. НКЖИ е бенефициент и е сключила договори с консорциуми, в които участват и международни компании.
50 милиона от парите са насочени извънредно към Столичната община, поясни Асен Василев. Това се случва в месеца, след като кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев спечели изборите. 135 милиона ще бъдат дадени за строежа на метрото, 47 милиона на АПИ, а към МРРБ ще потекат десетки милиони за „Хемус“, „Европа“ и основни пътища, в част от които участници са големи строителни компании, обвинени в корупция от ПП преди 2 години.

Александър МЕТОДИЕВ

Последни новини

- Реклама -