- Реклама -

- Реклама -

9.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Асен Василев: Без коледни добавки за пенсионерите

 

Не са заложени коледни добавки за пенсионерите в края на тази година. Това заяви пред БНР министърът на финансите Асен Василев.

„Дефицитът ще е под 3%, мрачните пророкувания стават само шум“, допълни той.

Тази година имаме висок ръст на заплатите, дефицитът ще е под 3%, имаме над 9 млрд. лева в сметката на правителството. Няма причини за притеснения. Бизнесът започва да оценява това. Всички мрачни пророкувания, които се говорят, стават само шум“, отбеляза още министърът.

Асен Василев посочи, че най-добрият измерител за финансовото здраве на страната е единната сметка, в която към момента има на 9 млрд. лева при изискване за 4,5 млрд. лева. „Обсъждането на бюджета трябва да се случи, след като се приемат данъчните закони. По график те се приемат през октомври, но заради това, че целият месец парламентът не работи, срокът се измества. Когато парламентът приеме данъчните закони, ще може да се фиксира приходната част на бюджета, от там дефицит и всичко останало. Догодина БВП ще бъде над 200 млрд. лева, като от тях 4 млрд. лева ще бъдат за отбрана“, съобщи той.

Очакванията на правителството са да няма шокови цени на петрола, но с уговорката, че заради конфликта в Близкия изток е възможна и друга ситуация.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -