9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Асен Василев против великденска радост за най-бедните


Асен Василев се обяви против идеята за великденски добавки на най-бедните пенсионери.

Позицията на Министерството на финансите под мое управление винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не еднократна помощ, заяви на брифинг Василев.

„2024 г. от 1 юли е заложено в Закона за бюджета средната пенсия да достигне 883 лв., което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лв. еднократно, предизборно. Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски, е изключително порочна практика“, обясни той.

Според Асен Василев това дели пенсионерите на групи: „Ако един човек има пенсия 527 лв., той няма да получи добавка, ако пенсията му е 524 лв., той ще получи 75 лв. добавка. Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и на техния принос в осигурителната система.“

По-рано днес от ГЕРБ-СДС и ДПС съобщиха, че по инициатива на социалната и бюджетната комисии ще внесат промени в бюджета на ДОО за еднократни суми за пенсионерите под линията на бедност. Става дума за 40 милиона лева.

„Държавата трябва да възстанови традицията, при която пенсионерите получават добавки“, заяви в парламента Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

„Тези суми ще станат факт с вътрешни размествания на бюджета. След анализ на приходите и разходите ще търсим други възможности да подкрепим тези социалноуязвими групи“, допълни Йордан Цонев от ДПС.

Последни новини

- Реклама -