19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Асен Василев: Румен Радев не защитава националния интерес, а на „Газпром“

Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата, наложена върху преноса на руски газ върху Конституционния съд на Република България. Това няма да спре изпълнението на закона. От 13 октомври таксата се събира и очакваме първите постъпления на 14 ноември тази година.“

Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг във финансовото министерство.

„Румен Радев не защитава националния интерес. Не го защитава така, както аз го разбирам. Националният интерес е интересът на България, а не интересът на Русия и „Газпром“. С това си действия Радев се обяви като защитник на „Газпром“ в разрез с българския национален интерес. Това е срам за президентската институция“, допълни Василев.

По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито.

Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава.

 

Снимка: Кадър БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини