3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Атака срещу Киев прати наши депутати в бомбоубежище (ОБНОВЕНА)

Русия нанесе в сутрешните часове ракетни удари по Киев и други украински градове. Българската делегация, начело с Росен Желязков, която е на посещение в столицата на Украйна е в бомбоубежище.

Снимки: bTV

В части от града е спряно електричеството и водоподаването.

В Киев са се чудили няколко взрива, когато системите за противовъздушна отбрана бяха включени за отблъскване на атаката.

Силните взривове в Киев са се чули малко преди 7 сутринта.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в приложението “Телеграм”, че системите за ПВО са били задействани. За момента не е ясно дали има жертви или щети.

Около 6 часа сутринта в цяла Украйна беше обявена тревога за опасност от въздушна атака. ВВС на Украйна предупредиха в “Телеграм” за риск от руски ракетни удари.

Олег Синегубов, губернатор на североизточната Харковска област в Украйна, каза, че руските ракети са ударили инфраструктурни обекти в град Харков.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков пристигна в Киев вчера заедно с депутатите Ивайло Мирчев (ПП-ДБ), Даниел Митов (ГЕРБ) и Станислав Анастасов (ДПС). Българската делегация посети едно от местата, поразени от руски удари.

Взривовете се чуваха и докато журналистът на bTV  Десислава Ризова се включваше на живо от украинската столица, за да съобщи, че са в укритие и не е ясно как и кога ще успеят да се приберат в България.

Вчера нашите депутати вече имаха срещи в украинския парламент, а Желязков държа реч пред украинските си колеги, като увери, че България ще продължи по всякакъв начин да подкрепя Украйна.

Българските депутати се поклониха и пред стената със снимките на загиналите във войната и разгледаха разрушени сгради от бомбардировките.

Българските парламентаристи напуснали бомбоубежището малко след 9,00 часа.

„Чуха се сирени и по протокол всички слязохме в бомбоубежище“, каза пред български журналисти Росен Желязков. Той обясни, че децата в бомбоубежището са направили много силно впечатление на всички от българската делегация. „Четири-пет годишни деца, които спокойно и търпеливо стоят и изчакват заедно с родителите си да отмине въздушната тревога. Последните 2 години това е тяхното ежедневие. Тяхното детство е белязано“, каза още той.

Визитата на председателя на Народното събрание и българската делегация в Украйна преминава при засилени мерки за сигурност.

 

.

Последни новини

- Реклама -