13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Екоактивисти атакуваха „Мона Лиза“ със супа


Протестиращи жени хвърлиха доматена супа върху защитената със стъкло картина „Мона Лиза“ в Лувъра в Париж. За това съобщава Би Би Си.

Отговорност за днешното заливане със супа пое екоорганизацията Riposte Alimentaire („Хранителна съпротива“).

По време на „акцията“ двете жени крещяха, че френската „селскостопанска система е болна“ и че „всеки трети французин пропуска хранене“.

Riposte Alimentaire се представя за „френска гражданска съпротива, която има за цел да доведе до радикална промяна в обществото на климатично и социално ниво“.

За екоорганизацията хвърлянето на супа върху „Мона Лиза“ е „началото на кампания на гражданска съпротива, която носи ясно искане, полезно за всички: социална сигурност на устойчивата храна“.

Видео показва как две жени хвърлят супа по картината. След това застават пред него, настоявайки за правото на „здравословна и устойчива храна“, казвайки също така, че „селскостопанската система е болна“. Вижда как охраната на музея поставя черни екрани пред тях, преди стаята да бъде евакуирана.

Във Франция се провеждат мащабни протести на фермери през последните дни. Те стигнаха до Париж. Земеделците настояват за прекратяване на растящите разходи за гориво и за опростяване на разпоредбите. В петък (26 януари) те блокираха ключови пътища, а автомобили не можеха да влизат или да напускат Париж.

Картината е от XVI век. Тя е дело на Леонардо да Винчи и е едно от най-известните произведения на изкуството в света. Пред нея има бронирано стъкло, за да не бъде повредена.

„Мона Лиза“ е скрита зад стъкло от началото на 50-те години на миналия век, когато е била повредена от посетител. Тогава е залята с киселина. През 1974 г., докато картината гостува в Токио, жена в инвалидна количка я напръсква с червена боя в знак на протест срещу труднодостъпния музей, в който е изложена.

През 2009 г. руски турист се опита да залее „Мона Лиза“ с чай. А през 2022 г. активист хвърли торта по нея. Тогава посегателството дойде от мъж в инвалидна количка, дегизиран като възрастна жена. Мотивите му останаха неясни, но парчето торта беше придружено с викове: „Помислете за планетата. Всички художници трябва да помислят за Земята“.

През 2019 г. управата на музея каза, че е инсталирано по-прозрачно бронирано стъкло, за да могат хората да се наслаждават на картината и в същото време да я защитят от посегателства.

Любопитен е и факта, че шедьовърът на Леонардо е откраднат от Лувъра през 1911 г., което предизвика международна сензация. Тогава Винченцо Перуджа, служител на най-посещавания музей в света, се беше скрил в шкаф за една нощ, за да вземе картината. Произведението на изкуството обаче беше открито две години по-късно, когато Винченцо се опита да го продаде на търговец за антики във Флоренция, Италия.

Последни новини

- Реклама -