- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Атанас Атанасов подаде оставка от вътрешната комисия в НС (ОБНОВЕНА)

Лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов се оттегля като председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, потвърдиха от парламента.

Той трябваше да оглави комисията за тази пленарна сесия, но вместо това е подал заявление за отказ до председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Атанасов посочи, че това е отговорът му към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за отказа му да подкрепи предложението за сливане на службите за сигурност.

Идеята си Атанасов лансира миналата седмица в интервю за „24 часа“, където обяви, че коалицията има готов законопроект за създаване на единна разузнавателна служба, която да обедини Държавна Агенция „Разузнаване“ и военното разузнаване. Там допълва, че предложенията включват да се отнеме възможността на държавния глава да назначава шефовете на службите, а вместо това те да бъдат избирани от парламента.
По думите на лидера на ДСБ идеята е била обсъдена на „лидерско ниво“ с „партньорите, които подкрепят правителството“, а ГЕРБ и ДПС са дали принципна подкрепа за реформата, но тепърва предстоят по-задълбочени разговори.

От ДПС коментираха реформата още миналата седмица като депутатът Делян Пеевски потвърди, че са проведени предварителни разговори и на тяхна база движението дава принципна подкрепа за обединение на двете служби.

Оттеглянето на ген. Атанас Атанасов от комисията за контрол над спецслужбите няма да повлияе на управленското мнозинство. Това е негово лично решение, не е обсъждано с ДПС, заяви в кулоарите на парламента Делян Пеевски.

ГЕРБ и ДПС няма да подкрепят сливането на службите, стана ясно още от думите на Пеевски.

“Вече се разбра, че от ГЕРБ няма да има подкрепа за сливането на службите, няма да има подкрепа и от нас. Смятам, че това няма да разклати управлението”, каза Пеевски.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе питан по тази тема едва тази седмица. На въпрос дали трябва службите да бъдат обединени обаче той отговори така:

„Аз лично считам, че не трябва да се разделят службите“.

Борисов бе поправен от журналист, който попита дали няма предвид, че е против да се обединяват, на което лидерът на ГЕРБ отвърна:

„Когато съм да не се разделят, това предполага, че не да се обединяват“.

Отговорът на Борисов не може да бъде разтълкуван еднозначно, но според Атанас Атанасов така той е заявил отказа си да подкрепи сливането на службите. „Не може така да ми бламира реформата“, казва лидерът на ДСБ.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -