19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Атанас Зафиров застава начело на БСП до есента


Със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”, Националният съвет на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията. Съгласно чл. 17, ал. 2 от Устава на БСП, при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС, до избора на нов.

Атанас Зафиров застава начело на БСП до есента, когато трябва да се проведе пряк избор на лидер и конгрес. Това реши Националният съвет на партията, след като Корнелия Нинова подаде оставка във вторник.

Зафиров е зам.-председател на партията по коалиционна политика. Изборът му е бил подкрепен от 104 от членовете на пленума, против не е имало, а 3-ма са се въздържали.

Самата Нинова не присъства на заседанието – избра да е в ботевградското село Литаково, а във фейсбук пусна пост, с който призовава да няма реваншизъм.

Националният съвет да излезе с изрично решение, че приема оставката на Корнелия Нинова, е поискала по време на заседанието дъщерята на Румен Овчаров – Теодора. Предложението й обаче е било отхвърлено с аргументите, че оставката вече е факт, тъй като в устава е записано, че такава има по искане на лидера, а и Нинова я е пуснала до всички членове на партията в собственоръчно написано писмо, което я правело факт. Така правомощията на председателя са прекратени, обяснил юристът Филип Попов и бил подкрепен от мнозинството от другарите си.

От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември, а до 10 ноември ще се проведе пряк избор, предвижда хронограмата, предложена от Изпълнителното бюро.

По предложение на Борислав Гуцанов този път анализът на катастрофалните резултати на БСП на изборите ще бъде направен първо от структурите, после от партийната централа. Това ще е по-скоро емоционален разговор с другари, истински анализ, а не имитация, която да се хареса на ръководството, обяснил той защо се тръгва първо от структурите. Само така партията можела да продължи напред след катастрофата

Другият зам.-председател на БСП – Кристиан Вигенин, бе избран за шеф на групата на социалистите в Европейския парламент.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини