23.5 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Атанасов искал да сформира „частна тайна структура за лична политическа употреба“

Днес в Народното събрание беше изслушан бригаден генерал Венелин Венев – директор на Служба „Военно разузнаване“ към Министерство на отбраната. 

Венев представи пред депутатите скандални данни, според които ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ е искал негови хора да бъдат назначени във „Военното разузнаване“.

По думите на Венелин Венев в началото на април Атанасов се опитал да вербува двама директори на дирекции в Служба „Военно разузнаване“-СВР, за да работят лично за него срещу обещание за кариерно развитие.

„Според рапорти от юли м.г. двама директори от СВР са били привикани на разговор в кафене „Ларгото“, в центъра на София, до Министерски съвет, от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков, по поръчка и по инициатива на ген. Атанасов с предложение за кариерно израстване в службата срещу лична лоялност и предоставяне на вътрешна служебна информация. И де факто, и де юре този тип вербовка е незаконна и представлява опит за формиране на паралелна частна тайна структура за лична политическа употреба“.

„Това е престъпление по служба и грубо нарушаване на закона“, посочва Венев.

„Служба „Военно разузнаване“ подаде сигнал до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация“

СВР сезира и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за действията на шефа на ДСБ.

Тогава и министърът на отбраната Тодор Тагарев, пряк началник на Военното разузнаване, обяви пред медиите, че за действията на Атанасов е сезирал премиера Николай Денков. Информиран бил и лидерът на ПП Кирил Петков.

Понеже ген. Атанасов не може да отстрани директора на Служба „Военна информация“, изявил претенции да има свой човек сред зам.-директорите, независимо от останалите политически партньори, разказал съветникът на тогавашния премиер Денков  – Веселин Марков.

„Към момента има назначена прокурорска проверка, ДАНС провежда съответните мероприятия за изясняване на обстоятелствата, същевременно срещу Служба „Военно разузнаване“ с цел сплашване беше подета медийна кампания и беше инициирана проверка от Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за възможни нарушения по Закон за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) към Служба „Военно разузнаване“ (СВР)“, заяви по време на изслушването в парламента  Венев.

Генерал Венев заяви още, че през месец юни 2023 г., когато се е сформирало правителството на Николай Денков, той в качеството си на премиер, е провел първите срещи с него и се е запознал лично с неговите заместници.

Служба „Военно разузнаване“ се ръководи от премиера на страната, който разписва и годишния план за работа. „В изпълнение на заповедта на премиера моят първи заместник се яви на среща в Министерския съвет с официалната си биографична справка, с която, разбира се, може само да се гордее, сходно е положението с останалите ръководни офицери. Качествата и професионализмът на първия ми заместник, явно са оценени по достойнство от премиера Денков, който след този разговор бе значително по-спокоен и уверен в интегритета на службата ни, която периодично е обект на атаки от конкретно лице в страната“, посочи Венев.

Той благодари на премиера Денков за сътрудничеството и условията за изпълнение на задачите на службата и представи информация за последващия контакт с него, осъществен от уважавани офицери от резерва, които са формулирали молбата към него да разреши представянето в Министерски съвет на поне двама негови заместници, перспективни офицери на ниво директор на дирекция, като са отбелязали, че с тях ще бъде разговаряно на ниво съветник на премиера, както съответните разговори също щели да бъдат проведени в Министерския съвет.

Той посочи, че е предоставил данните за контакт на двама офицери, били са подготвени официалните им биографии и им е било разпоредено в уреченото време да бъдат пред парадния вход на Министерския съвет.

„Така, на 12 юли, в различни часове, офицерите ми се явиха на парадния вход на Министерския съвет, готови да се представят по подобие на първия ми заместник, но се оказа, че замисълът за тях е бил малко по-различен. Вместо в МС, с тях е било говорено в кафето до Министерския съвет“, обяви Венев. Той посочи, че на следващия ден офицерите са му доложили в устен порядък за характера и съдържанието на разговорите, който генерал Венев определи като „изключително тревожен“. Последвал и рапорт в писмен вид с подписите на двамата военни.  Рапортите са явни, но са класифицирани, посочи шефът на службата. Той посочи, че по презумпция за възможен състав на престъпление е било докладвано и на главнокомандващия Българската армия.

Във въпросните рапорти се посочва, че ген. Атанас Атанасов възнамерява при създалата се обстановка в сектор сигурност –  „да назначи свои приближени хора в службите за сигурност“. В рапорта се посочва още, че въпросният съветник от Министерски съвет – Марков е разяснил, че ще се иска оказване на съдействие при назначаване на „наши хора“, предоставяне на изпреварващи данни по конкретни теми, както и споделяне на сведения по определени позиции под формата на опорни точки. Българското „Военно разузнаване“ ще пише опорни точки за Атанас Атанасов, констатира Венев.

Той цитира правнонормативната рамка, както обясни, че са сезирали изпълняващия функцията главен прокурор с писмо, с копия на два броя рапорти на военнослужещи от „Военно разузнаване“, относно реализиран подход от страна на трети лица към тях с цел предполагаемо вмешателство в ръководството на службата и осъществяване на нерегламентиран достъп.

„По същество тези действия представляват престъпления по смисъла на Наказателния кодекс. В тази връзка считаме, че е налице предпоставка за извършване на проверка от страна на органите на прокуратурата с цел образуване на досъдебно производство.  Истинността на предоставените сведения служителите гарантират с подписите си. Тоест това не са анонимни сигнали, те са подписани“, обясни Венев. Той посочи още, че въпросните служители са били изпратени на изследване с полифизиограф („детектор на лъжата“), съгласно наредба за психологическото осигуряване на СВР към МО.

„Аз лично съм убеден, че всичко се случва така, както го описват моите офицери“, посочи ген. Венев.

 

 

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини