12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Атентатор самоубиец уби съосновател на групировка, свързана с „Ал Кайда“

Атентатор самоубиец задейства експлозивите си в северозападната част на Сирия, убивайки съоснователя на основната свързана с „Ал Кайда“ групировка в страната, която контролира голяма част от северозападната част, съобщи Асошийтед прес.

Някои активисти оспориха източника на експлозията, като вместо това заявиха, че дистанционно взривена бомба е убила Абу Мария ал Кахтани, чието истинско име е Майсара ал Джубури. Ал Кахтани е съосновател на „Фронта Нусра“ в Сирия – войнствена групировка, която по-късно се преименува на „Хаят Тахрир аш Шам“ и твърди, че е прекъснала връзките си с „Ал Кайда“.

Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека – Обсерваторията, който разполага с мрежа от активисти на терен, атентаторът е влязъл късно вечерта в къщата за гости на Ал Кахтани в град Сармада в провинция Идлиб и е детонирал експлозивите си.

Малкият анклав в северозападната част на Сирия е последната територия, контролирана от бунтовниците, припомня АП. „Хаят Тахрир аш Шам“ контролира северозападната провинция Идлиб, докато подкрепяните от Турция опозиционни групи контролират северната провинция Алепо. Повечето от 4,5 млн. души, живеещи в провинциите Идлиб и Алепо, разчитат на хуманитарна помощ, за да оцелеят, а почти половината от тях живеят в лагери за разселени лица.

Убийството на ал-Кахтани дойде на фона на протести срещу неговата група и нейния лидер, Абу Мохамед ал-Голани, заради суровото управление на екстремистите в региона и влошаващите се икономически условия. Той беше освободен от затвора през март, след като беше задържан от собствените си хора през август за злоупотреба със социални медии. Според Обсерваторията той е обвинен в комуникация с враждебни групи. След това той беше освободен от задълженията си като висш служител на групата.

Обсерваторията каза, че малко след експлозията Ал Кахтани е бил откаран по спешност в болница Баб ал Хава в Идлиб, но е починал от раните си. Според военния наблюдател двама от гостите в къщата на ал-Кахтани също са били ранени.

Въпреки това медицински служител каза на Асошиейтед прес, че ескортът на ал-Кахтани и осем други гости са били ранени, общо девет. Служителят говори при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

Обществените настроения срещу ал-Голани и Хаят Тахрир ал-Шам нарастват, откакто въоръжената групировка разби висши членове и потуши уличните протести.

Ал Кахтани, иракски гражданин, беше дългогодишен член на Ал Кайда, който се биеше срещу американските сили в Ирак след водената от САЩ инвазия през 2003 г., която свали диктатора Саддам Хюсеин. През 2011 г. той беше един от няколкото фигури на Ал Кайда, които се преместиха в Сирия, месеци след началото на продължаващия смъртоносен конфликт в страната.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img