30.8 C
София
събота, 20 юли 2024 г.
Категории:

Австрийският канцлер: Ударите по военни цели в Русия са допустими

„Ударите по военни цели в Русия са допустими, за да се защити Украйна – ако Европа покаже слабост, Путинова Русия може да стигне още по-далеч.“ Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер в интервю за Neue Zurcher Zeitung.

Думите на Нехамер са знакови, защото Австрия като цяло поддържа неутрална външна политика и има добри връзки с Русия.

„Разбира се, мир без Русия не може. Но Путин нападна Украйна. Затова той има възможност да прекрати войната във всеки момент. Войните обаче започват бързо, а тези, които ги започват, после трудно ги приключват“, са знакови думи от интервюто на Нехамер.

Австрийският канцлер смята, че БРИКС има сериозно влияние върху Путин, но организацията е предпазлива и критична към Запада, а без нея западните санкции срещу Русия не могат да работят изцяло както трябва. Радостно е обаче, че членове на БРИКС дойдоха на срещата за мир в Украйна, която се проведе на 15-16 юни в Швейцария, добавя австрийският канцлер.

На този фон руският вестник „Известия“ публикува интервю с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси и изрично му сложи в устата думи, които не е изричал – че Украйна стреля с дронове срещу АЕЦ Запорожие. Това беше направено като редакторска бележка – Гроси всъщност казва, че инспекторите на МААЕ в АЕЦ-а са потвърдили атаки с дронове, но така и не са могли категорично да установят кой е извършителят, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Отделно той отново повтори как всички принципи на безопасност за работа на АЕЦ са нарушени в АЕЦ Запорожие – тя е под руски контрол почти от началото на войната.

Интензивността на боевете в Украйна продължава да се увеличава на дневна база – сводката на украинския генщаб за 17 юни сочи 119 бойни сблъсъка по целия фронт, с 15 повече на дневна база. Повишението на интензивността е заради засилена отново руска активност в Харковска област, както и в направленията към Купянск и Лиман, които са на изток от Харков и от последните големи украински градове в Донецка област, които руската армия не е завладяла – Славянск и Краматорск.

Съгласно официална сводка на украинските ВВС, тази нощ Руската федерация е изстреляла 10 дрона клас „Шахед“ по цели в Украйна. Всичките дронове са свалени – в Запорожка и Днепропетровска област.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини