- Реклама -

- Реклама -

10.8 C
София
петък, 1 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Австрия разкри: Кирил Петков лъже и на международен терен

Кирил Петков, който преди време обещаваше заводи за батерии, електрически автомобили, както и над 600 нови чуждестранни инвеститора у нас, се оказа, че вече се е прославил и на международен терен с лъжите си. Твърденията му, че управляващата сглобка трябва да реформира службите, защото това е едно от условията на Австрия да не налага вето на присъединяването ни в Шенген, се оказаха поредната опашата лъжа на този политически Остап Бендер. Виена никога не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като условие за приемането на България в Шенген. Това стана ясно на вчерашната среща президента Румен Радев и председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. Парламентарният шеф на Австрия бе на посещение у нас по покана на българския си колега Росен Желязков.

„Ние наложихме ветото за влизането на България в шенгенското пространство, което искам изрично да подчертая, че не е свързано с България. България изпълнява своите задължения по отношение на критериите за приемане в шенгенското пространство. Аз лично имах възможността да се убедя днес в това на българо-турската граница“, заяви Волфганг Соботка, като уточни, че причината е нуждата от промяна как функционира Шенген.

Преди седмица Кирил Петков обяви във видеообръщение от Виена във Фейсбук, че ПП-ДБ ще внесат законопроектите за реформа в службите за сигурност, защото така е поискала Австрия. „Днес сме в Австрийския парламент имах срещи с депутати от управляващите партии, опозиционните партии и темата за Шенген, а най-важното за Шенген е темата „Сигурност“ – сигурност на границите, информационна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство. Ако г-н Борисов не иска да ги прави тези реформи – нека заяви защо, ако иска – нека не бавим нито ден повече, защото отговорността е огромна и е пред всички нас“, излъга тогава Петков, обвързвайки проблема с Шенген с реформата на службите, които предизвикаха достатъчно сътресения на много нива в България. Днес от думите на Волфганг Соботка излиза, че в твърденията на Петков няма нищо вярно.

В качеството си на председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, миналата седмица Петков се самокомандировал до Виена, уж за да разговаря на високо ниво за австрийското вето върху приемането ни в Шенген. Впоследствие се оказа, че никой не го е пращал и с никого не е консултирал визитата си, но като шеф на комисия той има право да прояви самоинициатива.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -