12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Бъдещата президентска партия трябвало да се казва ВВС

На Иво Христов, избран за евродепутат от листата на БСП, е отредена главна роля в „президентската партия“. Той на практика вече е скъсал всички връзки с партията на Корнелия Нинова и политическото му бъдеще е в неродената все още партия на Румен Радев.

На „Позитано“ 20 дори говорели, че самият той е измислил и абревиатурата на формацията. Съкращението задължително трябвало да е ВВС, за да насочва недвусмислено избирателите към Военновъздушните сили, от които към голямата политика тръгна сегашният държавен глава Радев. Сега се търсят думи за абревиатурата ВВС, за да я изпълнят с политическо съдържание.

Официално Румен Радев никога не е потвърждавал, че ще прави нов политически проект.

На сегашните избори такава формация няма да участва, но целта е проектът да е напълно готов до септември-октомври, когато е вероятно да има нови предсрочни избори за парламент и едва след тях да се сформира някакъв вид по-трайна сглобка.

Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев няма да бъде в листата за евродепутати на Столетницата, а същото важи и за бившия началник на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов. Това заяви лично лидерът на БСП Корнелия Нинова. Друг от сегашните евродепутати на БСП – Елена Йончева, сама не искала да повтори мандата си в ЕП и нямало изобщо да се бори за място в листата.

Петър Витанов, който на последните евроизбори също стана евродепутат с гласовете на БСП, в момента имал сериозна дилема. Той е недолюбван от „своите“ заради позицията си в подкрепа на Истанбулската конвенция и срещу руската агресия срещу Украйна, а в същото време е получил предложение от новия ляв проект на Ваня Григорова и Мая Манолова. Засега обаче Витанов не е приел, защото не искал да отреже всичките си мостове към червената партия. Той се надявал в обозримо бъдеще Нинова да сдаде властта, а той да се пласира изгодно с евентуално нов председател от опозицията в столетницата.

Единствено Цветелина Пенкова от сегашните представители на БСП в ЕП има шансове да попадне отново в листата, защото тя единствена от съпартийците си евродепутати е дала отчет за свършеното от нея в Брюксел, по думите на Нинова.

В червените редици в момента има най-различни мнения по темата дали Ваня Григорова и Мая Манолова могат наистина да причинят сериозни щети на БСП в класирането на изборите. От една страна, голяма част от бесепарите смятат, че двете дами трудно могат да съберат силни листи и че нямат достатъчно мощен финансов гръб за силна кампания.

Освен това синдикалните структури на КТ „Подкрепа“ в никакъв случай не искали да бъдат свързвани с откровено ляв политически проект. В същото време Григорова съвсем наскоро направи фурор на кметските избори в столицата и вероятно би могла да отцепи гласове от избирателите на БСП, а може би и от „Възраждане“. Бившата синдикалистка била твърдо против в листите за вота да има „стари и компрометирани муцуни“, твърдят източниците ни от червената политическа централа.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img