29.8 C
София
събота, 22 юни 2024 г.

Байдън бе посрещнат от Макрон при Триумфалната арка


Американският президент Джо Байдън беше посрещнат от френския си колега Еманюел Макрон при Триумфалната арка, което отбеляза началото на неговото посещение в столицата Париж. Байдън пристигна във Франция на 5 юни и участва във възпоменателните церемонии през седмицата, посветени на 80-годишнината от десанта в Нормандия, известен като „Деня Д“, който промени хода на Втората световна война.

По време на церемонията по посрещането в Париж Макрон и Байдън положиха венец и запалиха отново огъня на гроба на Незнайния войн. Двамата лидери преминаха и по „Шанз-Елизе“, придружени от Републиканската гвардия.

В ранния следобед Байдън пристигна за разговори с Макрон в Елисейския дворец, които ще бъдат последвани от държавен банкет в чест на госта от Вашингтон. Доминиращата тема ще бъде битката на Украйна срещу руската инвазия. В речта си на 6 юни на скален връх в Северна Франция, който е бил сцена на кървава конфронтация между американските войски и германските окупатори на 6 юни 1944 г., Байдън направи паралел между „Деня Д“ и настоящето.

Президентът на САЩ ще се изправи срещу своя съперник и предшественик от Републиканската партия Доналд Тръмп по-късно тази година на президентските избори, които според коментаторите ще подложат на тежко изпитание американската демокрация. Байдън се позова на духа на героите от атаката на Пойнт дю Хок – скалист нос, където американските войски атакуват германски бункери.

„Те (ветераните) ни призовават – каза Байдън. – Те ни питат: какво ще правим? Те не ни молят да се катерим по тези скали. Те ни молят да останем верни на това, за което се бори Америка.“

Речта на Байдън също така премина под сянката на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., в резултат на което в Европа отново бушува война осем десетилетия след края на Втората световна. Съществуват и опасения, че Тръмп ще намали участието на САЩ в международни съюзи като НАТО и ще намали подкрепата за Украйна, ако спечели.

„Американската демокрация изисква най-трудното нещо: да вярваме, че сме част от нещо по-голямо от нас самите. Така че демокрацията започва от всеки един от нас“, заключи Байдън.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини