28.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Байдън е против предложението на Макрон за военни инструктори в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е изразил опасения пред Еманюел Макрон относно предложението на френския държавен глава да изпрати западни военни инструктори в Украйна. Това съобщи Politico на 6 юни.

В края на май се появи информация, че Франция скоро може да изпрати свои военни инструктори в Украйна, след като главнокомандващият украинската армия ген. Олександър Сирски заяви, че вече е подписал документи, „които ще позволят на първите френски инструктори скоро да посетят тренировъчните центрове“. Малко след това обаче френското Министерство на отбраната отказа да потвърди, като заяви, че всичко още е обект на преговори.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на 4 юни, че присъствието на френски военни инструктори в Украйна ще се счита за „легитимна цел“ за въоръжените сили на Русия. Politico цитира свои източници, запознати с телефонния разговор между Байдън и Макрон, при който темата е била повдигната. Информацията на брюкселското издание гласи, че американският президент не е подкрепил френския си колега и че е изразил „загриженост“ за потенциалните последици. Ако се вярва на източниците – то Байдън не смята за правилно изпращането на войски от която и да е страна от НАТО на място, където те могат да се окажат на линията на огъня и да доведат до ескалация на конфликта. Според Politico разговорът е приключил, без Байдън и Макрон да разрешат въпроса.

Друга точка на несъгласие между двамата лидери е предложението на Вашингтон да предостави на Киев заем в размер на 50 млрд. долара, който да бъде изплатен от печалбите от замразените руски активи.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини