- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Байдън обсъди с папата и лидерите на Канада и ЕС конфликта в Близкия изток

 

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря късно снощи с папа Франциск и обсъди продължаващия конфликт в Близкия изток между Израел и палестинската ислямистка групировка „Хамас“, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

Двамата обсъдиха „необходимостта да се предотврати ескалацията в региона и да се работи за постигане на траен мир в Близкия изток“, заяви Белият дом.

По-рано Ватиканът съобщи, че разговорът, който е продължил около 20 минути, „се е фокусирал върху конфликтните ситуации в света и необходимостта да се намерят пътища към мира“.

Белият дом каза, че Байдън е обсъдил темата по телефона още с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с лидерите на Канада, Франция, Великобритания, Германия и Италия.

В съвместното изявление, публикувано след края на свиканата по инициатива на американския президент виртуална среща, лидерите също така приветстват освобождаването на двама заложници от страна на „Хамас“ и призоват за незабавното освобождаване на всички останали заложници, които са над 200.

Лидерите обещаха да работят в тясно сътрудничество в подкрепа на своите граждани в региона и особено на тези, които искат да напуснат Газа. Те приветстваха пристигането на първите конвои с помощи в Газа и обещаха да продължат да работят с регионалните партньори, за да осигурят „устойчив и безопасен достъп“ на 2,2-милионното население на Газа до храна, вода, медицински грижи и друга хуманитарна помощ.

Призивите бяха отправени на фона на нарастващите опасения, че войната между Израел и Хамас може да прерасне в по-широк близкоизточен конфликт, докато Израел обстрелва Газа, а сблъсъците по границата му с Ливан се засилват. Тази вечер израелските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли въздушни удари по две клетки на „Хизбула“ в Ливан, които планирали да изстрелят противотанкови ракети и снаряди към Израел. Ударите са били нанесени преди те да успеят да стрелят.

Байдън свика виртуалната среща с участието на лидерите на петте съюзнически страни след като разговаря с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. На него двамата лидери се споразумяха в палестинския анклав да пристига „непрекъснат поток“ от хуманитарна помощ.

След нападението на палестинската групировка „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври Израел отговори с въздушни удари по контролираната от нея ивица Газа и се готви за сухопътна офанзива. Според властите в Газа оттогава са загинали повече от 4700 души. В Израел са убити повече от 1400 души, повечето от които цивилни.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -