11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Байдън се обърна срещу Нетаняху за Газа

Снимка: The Times

Американският президент Джо Байдън изрази несъгласие с водената от Нетаняху политика по отношение на Газа. В интервю на 9 април той заяви, че политиката на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по отношение на Газа е „грешка“ и призова Израел да се съгласи на споразумение за прекратяване на огъня.

„Това, което той прави, е грешка. Не съм съгласен с неговия подход“, заяви Байдън пред американската испаноезична телевизионна мрежа Univision.

Байдън заяви, че е било „възмутително“ нападението на израелски безпилотен самолет миналата седмица. При него бяха убити седем хуманитарни работници от базирана в САЩ благотворителна организация в Газа. Последва и напрегнат телефонен разговор с Нетаняху. „Затова призовавам израелците просто да призоват за прекратяване на огъня, да позволят през следващите шест, осем седмици пълен достъп до всички храни и лекарства, влизащи в страната“, каза Байдън. Призивът му за прекратяването на огъня бележи промяна в сравнение с предишните му коментари. Той твърдеше, че тежестта лежи върху „Хамас“ да се съгласи на примирие и сделка за освобождаване на заложници.

Байдън призова още Израел да отпусне повече помощи в опустошената Газа. Той е разговарял със Саудитска Арабия, Йордания и Египет и те са „готови да вкарат тази храна“. „Няма оправдание да не се осигури медицинската помощ и храна на тези хора. Това трябва да се направи сега“,каза той, цитиран от телевизия България он еър.

Изказването му бележи драматична промяна в политиката му спрямо Израел след  гибелта на израелските хуманитарни работници от Световната централна кухня в Газа.

Байдън категорично подкрепяше Израел след безпрецедентните атаки на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, като същевременно изразяваше нарастваща загриженост за човешките жертви в Газа. Но  в напрегнат разговор с Нетаняху миналия четвъртък той най-накрая предупреди, че Съединените щати ще бъдат принудени да променят политиката си, ако Израел не промени своята собствена политика в Газа.

По време на разговора с Нетаняху в четвъртък Байдън заяви, че Израел трябва незабавно да допусне повече помощ и да защити цивилното население. Той го призова да „даде възможност на преговарящите“ бързо да постигнат прекратяване на огъня с „Хамас“. По този повод Израел отвори нови пунктове за помощ още същия ден, а в събота обяви, че изтегля войските си от южния град Хан Юнис в Газа.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img