14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Байдън вади милиарди за производство на чипове

Американското правителство възнамерява да отпусне милиарди долари, за да стимулира производството на чипове в страната. Президентът Джо Байдън обяви, че ще даде пряко финансиране в размер до 8,5 млрд. долара на американския технологичен гигант „Интел“ (Intel), както и 11 млрд. долара под формата на заеми, които ще бъдат инвестирани в заводи за компютърни чипове в четири американски щата.

Целта на финансовата инжекция е да се подпомогне увеличаването на дела на САЩ в световното производство на най-съвременни чипове до 20% до края на десетилетието. Байдън оповести намеренията си по време на посещение в производствената база на „Интел“ в град Чандлър, щата Аризона. Той се обърна към изпълнителния директор на компанията Пат Гелсинджър с думите: „Ти връщаш бъдещето на Америка, човече!“.

Понастоящем най-съвременните чипове за смартфони например се произвеждат основно в Тайван от производителя Ти Ес Ем Си (TSMC). Западът обаче се опасява, че политическото напрежение с Китай може да прекъсне доставките на полупроводници, което би имало опустошителни последици за икономиката.

Китай укрепва приятелството с Русия и не отстъпва за Тайван

Последни новини

- Реклама -