23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Байдън за имунитета на Тръмп: Прецедент, който може да превърне президентите в крале

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решението на Върховния съд за президентския имунитет създава „опасен прецедент“, който може да превърне президентите в крале. Той призова американския народ да „не се съгласи с него“, отказвайки на Доналд Тръмп подкрепа на изборите, предава Reuters.

Байдън смята, че решението на съда означава, че е малко вероятно Тръмп да бъде съден преди изборите на 5 ноември за ролята му в опита да отмени резултатите от изборите през 2020 г. Съдът постанови, че Тръмп не може да бъде преследван за действия, които попадат в конституционните му правомощия като президент, но може да бъде преследван за частни действия. В същото време, в забележителното решение, съдът призна за първи път каквато и да е форма на президентски имунитет срещу наказателно преследване.

„Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале. Всеки, всеки един от нас е равен пред закона. Никой, никой не е над закона. Дори президентът на Съединените щати“, каза Байдън.

На 1 юли Върховният съд на САЩ определи, че Доналд Тръмп има частичен имунитет, той се отнася за официалните действия, които е предприел като президент. Решението на Върховния съд обаче не означава непременно край на федералното наказателно дело за опит за отмяна на изборните резултати в страната, тъй като съдът е постановил, че той все още може да бъде обвинен за дейности извън официалните му задължения.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини