25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Байдън за първи път се извини публично на Володимир Зеленски

Президентът на САЩ Джо Байдън за първи път се извини публично на Володимир Зеленски за продължилото месеци наред спиране на американската военна помощ към Украйна, което е позволило на Русия да постигне успехи на бойното поле, предаде Ройтерс.

Байдън каза на Зеленски, че се извинява на целия украински народ за седмиците, в които не е знаел дали ще получи повече помощ, докато Конгресът е чакал 6 месеца, преди да изпрати на Байдън пакет от военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара.

Въпреки това президентът на САЩ настоя, че американският народ подкрепя Украйна в дългосрочен план. Той поднесе извиненията си при обявяването на нов пакет от помощи за Украйна по време на двустранна среща със Зеленски днес, 7 юни.

По-рано в своя реч пред френското Национално събрание в Париж Зеленски предупреди за завръщането на фашизма в Европа, 80 години след Деня „Д“ – съюзническото нахлуване във Франция, което поставя основите на разгрома на нацистка Германия през Втората световна война.

„За съжаление живеем във време, в което Европа вече не е континент на мира. И във време, в което нацизмът за съжаление се завръща“, заяви той, предаде бТВ.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини