10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Байдън за Тръмп: Застрашава свободата у дома и в чужбина

Джо Байдън произнася годишната си Реч за състоянието на Съюза на съвместна сесия на Конгреса в Капитолия в американската столица Вашингтон. Снимка: БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън превърна снощи годишната си Реч за състоянието на Съюза в оживено аргументиране за втори мандат, като разкритикува Доналд Тръмп, който подкрепя „възмущението, отмъщението и възмездието“ и застрашава свободата у дома и в чужбина.

В речта си от подиума на Камарата на представителите, произнесена само осем месеца преди да се кандидатира за преизбиране, Байдън се опита да успокои избирателите за своята възраст и работата си, като същевременно засили контраста с Тръмп, който почти сигурно ще участва в двубоя с него през ноември.

Повишавайки глас, Байдън се обърна към своя предшественик с обвинението, че не е подкрепил американските съюзници в чужбина и е възприел антидемократични идеи в САЩ. „Свободата и демокрацията са подложени на атака както у дома, така и в чужбина по едно и също време“, каза Байдън, като призова Конгреса на САЩ да подкрепи усилията на Украйна да се защити от руското нахлуване. „Историята ни гледа“, добави американският президент.

Тръмп готов на дебати с Байдън: Навсякъде и по всяко време

Щурмът на Капитолия

Байдън бързо постави в центъра на вниманието заплахите у дома, споменавайки за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., организиран от поддръжници на Тръмп, които през 2020 г. се опитаха да анулират резултатите от изборите. Американският президент отправи призив да се противодейства на заплахата за демокрацията.

„Моят предшественик – и някои от вас тук – се опитват да погребат истината за 6 януари – аз няма да го направя“, каза Байдън. „Това е момент да се каже истината и да се погребат лъжите. Ето една проста истина. Не можеш да обичаш страната си само когато печелиш“, подчерта президентът на САЩ.

Тръмп: Ако Байдън ме бе послушал, Путин нямаше да почне войната

„Моят живот ме е научил да приемам свободата и демокрацията“, каза Байдън. „Бъдеще, стъпило на основните ценности, които са определящи за Америка – честност, порядъчност, достойнство, равенство. Да уважаваме всички. Да даваме на всеки справедлив шанс. Да не даваме подслон на омразата. Сега някои други хора на моята възраст виждат различна история – американска история на обида, отмъщение и възмездие. Аз не съм такъв“, посочи Байдън.

Постижения

Президентът на САЩ обърна внимание на своите постижения в областта на инфраструктурата и производството, като настоя Конгресът да одобри повече помощ за Украйна, по-строги правила за миграцията и по-ниски цени на лекарствата. Той също така се опита да напомни на избирателите за ситуацията, която наследи, когато встъпи в длъжност през 2021 г. сред бушуваща пандемия и свиваща се икономика.

Осемдесет и една годишният президент бе наблюдаван внимателно не само заради посланието си, но и заради това дали ще успее да го предаде енергично и уверено.

Източник: БТА

Последни новини

- Реклама -