35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Ася Енева: Жените в Дубай са кралици

Ася Енева е сред най-слънчевите и талантливи лица от малкия екран. Тя е дългогодишен репортер в „На кафе“, а животът й винаги е бил свързан и с балета. Ученичка е на прима балерината Красимира Колдамова и е била част от състава на Софийска опера и балет. Миналата година Ася предприе смела крачка и замина да живее в Дубай, където създаде клон на софийското си студио по балет Pirouette.

Автор: Ивет САВОВА
 • Ася, вие сте добре познато лице от „На кафе“, а през миналата година открихте балетна школа в Дубай. Как се озовахте там?
 • За първи път дойдох тук през 2013 г., когато още бях активно танцуваща балерина в Софийската опера. Имахме двуседмично турне с „Лебедово езеро“. Признавам, че тогава не мислех, че Дубай ще ми хареса, но когато дойдох, се влюбих в това място. Нещо отвътре ми подсказваше, че ще се върна. Почти 10 години по-късно, през 2022, отново се върнах заради световното изложение Expo Dubai. Видях колко много се е променил районът, колко е цветен, интересен, интернационален. Превърнал се е в център, който събира хора от различни култури и религии с идеи и с желание за развитие. Тогава реших, че искам да живея тук и година по-късно това се осъществи.
 • Дълга ли е процедурата по издаването на визи?
 • Не, направено е изключително лесно за хората, които искат да работят или да правят бизнес. Стъпките за издаване на виза се случват онлайн и реално аз ги задвижих още от България. Подаваш документите, получаваш потвърждение, пристигаш в държавата и за две седмици всичко е уредено. Максимално улеснено е, има и фирми, които съдействат, но аз предпочетох сама да действам.
 • И стартирането на собствен бизнес ли е толкова лесно?
 • Дори е още по-лесно! Отново е онлайн, стъпките са точно 3 и след три дни ти изпращат лиценза и одобрение за фирма. Можеш даже през мобилно приложение да го направиш. Като детска игра е!
 • А местните жители как приемат чужденците?
 • Мястото е много интернационално. Местните и големите фирми събират мозъци и таланти от цял свят. Имам местни приятели бедуини, които живеят в пустинята и пазят традициите на емирствата. Показват огромна приемственост към другите култури и националности. Грабят с пълни шепи от твоите познания и мироглед. За мен контактът с тях е много ценен, защото тези хора гледат по-философски на живота, носят мъдрост, духовност и някак се приземяваш покрай тях – обратното на представата, че в Дубай всичко е лукс, злато и диаманти.
 • Посещавали ли сте домовете им?
 • В бедуинските селища е почти невъзможно чужденец да влезе, защото местните ревниво пазят личното си пространство. Но посетих едно от изоставените села, където са запазени в автентичен вид сламените къщички. Един от членовете на кралското семейство е роден там. Много исках да го снимам за „На кафе“, но за момента не ми разрешават.
 • В рубриката ви в предаването показвате истинския живот в Дубай. Кои всъщност са най-големите митове, които съществуват у нас за това място?
 • Когато дойдох за пръв път, най-силно се изненадах от отношението към жените. В България съществува стереотипът, че към тях се отнасят като към втора ръка хора. Но жените в Дубай са кралици! Ние, европейките, сме много еманципирани, всичко правим сами и сме забравили какво е истинското отношение към жената и кавалерството. Тук цари огромно уважение към дамите, специални са. Да, местните се забулват, защото е част от културата им, но и това вече е по личен избор. Дубай е изключително отворено емирство.
Ася е дългогодишен репортер на „На кафе“

Друг голям мит е, че това е изкуствено създаден град с изцяло лъскав живот. Той не е изкуствен, той е нов и има свой облик. Да, има я лъскавата страна с повърхностни хора, но тук срещнах и артисти от Иран, Париж, Германия, Австралия. Дубай е много голяма сцена за съвременно изкуство – има артистични квартали, галерии, арт пространства. Дава се поле на младите таланти и това е една от причините да се чувствам като у дома си.

 • Отворихте балетна школа там. Тя как се развива?
 • Добре се развива, но сме съвсем в началото, започнах през септември. Не е лесно, защото има доста други утвърдени студиа, но хората оценяват, когато виждат, че човек е отдаден и има познания. Говоря им много за различни изкуства и това се цени.
 • По-голям ли е интересът към балета, отколкото в България?
 • У нас имаме традиции в балетното изкуство, а тук е нещо ново. Учениците ми са интернационални – от Германия, Австрия, Саудитска Арабия, Индия, Мароко, имам местни деца и едно българче. През декември направихме открит урок и се изненадах, че европейските родители, които би трябвало да са по-запознати с балета, гледаха някак по-повърхностно. Докато един от бащите, който е местен, беше изключително впечатлен от мотивацията на децата и прогресът им само за 3 месеца. Той снима целия урок и след това специално ми благодари. Тук балетното изкуство не е толкова добре познато, но когато го видят, високо го оценяват.
 • Скъпо ли е да се живее в Дубай?
 • Не е евтино, особено що се отнася до наемите. В хубавите локации цените могат да се сравнят с тези в Мейфеър, Лондон. За сметка на това развлеченията далеч не са толкова скъпи, някои дори са по-евтини от България. Тук за 100 лв. може да отидеш на един от най-луксозните плажове, като в тези пари влизат и ядене, и напитки. В България в Слънчев бряг или Лозенец 500 лв. е само шатрата, без консумация. Така че забавленията, опциите за свободното време, като театри, ресторанти, уъркшопи, в Дубай са по-достъпни от София. И има много възможности – сафаритата в пустинята са невероятно удоволствие. Тя носи приключение и спокойствие едновременно. Много разпространени са е-фойловете, както и събирания с компания на лодки. Емирствата могат да предложат много – има планини, където можеш да ходиш на преходи, места за къмпинг.
 • Какво най-много ви харесва в живота там?
 • Имам потребност да общувам с различни хора, да съм в интернационална среда. Тук всички живеят заедно, приемат се и оценяват качествата на другия. Харесвам и времето (смее се). Дубай е изключително вдъхновяващ. Преди говорехме за американската мечта, но мисля, че днес това е мястото на неограничените възможности, защото ти показва, че мечтите ти са напълно осъществими. По-лесно да е успееш тук, отколкото в Европа, ако си отдаден, имаш талант и не се отказваш. Освен това Дубай ме учи да съм по-спокойна и търпелива, да живея на малко по-бавно темпо. Местните са такива – действат, но не бързат, не са припрени. И това спокойствие, примесено с ароматите на наргилетата, носи много силна романтика. Но много зависи с кого общуваш, защото хората правят мястото.
 • Пътували сте доста по света. Освен Дубай кое друго място силно ви е впечатлило?
 • В Европа любимото ми място е Шотландия, защото е приказно. Извън Европа – Перу и Мачу Пикчу, Япония, но все пак никое не ме е впечатлило колкото Дубай, след като се преместих тук (смее се).
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини