- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Българи в Израел разказват за преживения ужас

56 българи прекараха нощта на летището в Тел Авив. Сега очакват правителственият самолет да ги прибере. „Нямаме храна и вода от вчера освен това, което имахме в себе си. Бяхме на летището през цялата нощ“, каза пред бТВ Николай Велинов, който е блокиран на летището в Тел Авив.

Той заедно с още около 50 българи са блокирани на летището, след като вчера палестинската групировка „Хамас“ предприе изненадваща атака от Ивицата Газа срещу Израел.

Някъде към 12 часа снощи от българските власти ни казаха, че може да ни бъде осигурен полет, добави той.

Той подчерта, че полетът е организиран от българските власти.

Велинов обясни, че когато е разбрал за нападението, е бил в палестинската част. „Бяхме в един хотел и видяхме как се изстрелват ракети. След това започнаха сирените, военно предупреждение“, каза той.

„Разбрахме, че ще дойде самолет, който ще ни вземе. Всички се радваме и сме благодарни на правителството. Искам да благодаря на всички църкви, защото ние сме тук от Евангелска църква, да благодаря на всички църкви, защото се молеха с нас цяла нощ. Беше ужасно, когато човек чува сирени за бомби, както и системата на Израел за отбиване на бомби. Чуваш и е ужасно”, заяви Петър Лазаров, който се намира на летище „Бен Гурион”.

Той потвърди, че всички българи, които са на летището, са добре и очакват с нетърпение правителствения самолет, който да ги прибере.

Нощта премина сравнително спокойно, нямаше обстрели в сравнение с други територии в Израел. Имахме около 10 сирени в града, каза българката Кристина Рут Василева, която живее от 10 години в Йерусалим, цитирана от Нова тв.

По думите й в града няма пострадали, а цял ден хората били във връзка с техни роднини из страната.

За еврейското население продължава издирването на загинали и отвлечени. Имам близка приятелка, която е била на фестивала на границата, където са били отвлечени много млади хора. Има страхове, че ще последва много дълга война, каза още тя. По думите й всичко ставало много по-зле, откакто новото дясно правителство на Нетаняху взело властта.

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -