13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Българин е възможен носител на Нобелова награда за физика

Трудно ще видите подобна информация в национални медии. Някой близък на истински успял българин може случайно да го пусне в мрежата, но подобни новини не виреят в публичния сектор. А за този българин си струва да знаем.

Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер и за възможен следващ носител на Нобелова награда за физика. Британско издание определи пробива на българина като „научно земетресение“.

„Д-р Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн“, написа университетът на страницата си в интернет.

През по-голямата част от 20-и век се предполагаше, че атомите се променят от едно енергийно ниво в друго при резки, непредвидими, малки квантови скокове.
Минев доказа друго.

Движението не само може да се предвиди, но може и да се контролира!
Експериментът на българина от 2020 г. показа, че, когато един атом е бомбардиран с енергия под формата на светлина, той се движи от едно енергийно ниво на следващо по непрекъснат и плавен начин, а не чрез мигновен скок.

Той успя да открие промяната в енергийното ниво на атома достатъчно бързо, за да го контролира, така че да може да спре скока му и да го обърне, преди да бъде завършен.

Д-р Златко Минев е бакалавър по физика от Калифорнийския университет в Бъркли, бил е асистент в Станфорд, а след това е продължил образованието си в Йейл, откъдето има две магистърски степени.

Там той е защитил и докторската си дисертация в лабораторията по квантроника на Мишел Деворе, където е провел и експеримента с контролирането на квантовия скок.
Освен това е и щатен научен сътрудник в лабораторията „Уотсън“ на корпорацията „Ай Би Ем“.

Д-р Минев пише в профила си в „ЛинкдИн“, че владее четири езика, като на първо място поставя българския.

През 2021г. стана носител на Наградата „Джон Атанасов“, а днес реномирани научни институции и издания го спрягат за потенциален носител на Нобел за физика.“

 

Източник: Юлиана Дешева/фейсбук

Последни новини

- Реклама -