11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Българите обичат три пъти повече Русия от останалите европейци

40% от българите изразяват положително отношение към Русия, което е повече от три пъти по-голям дял от средното ниво на симпатия към тази страна в страните от ЕС. Това сочи проучвате на Европейския парламент по повод предстоящите избори. От анкетираните у нас половината имат положително отношение и към Китай, при 24 на сто в ЕС. Също половината българи имат отрицателно отношение към САЩ, но тук няма съществена разлика с останалите европейци, от които 47 на сто деклалират същото. В България обаче 50% имат положително отношение и към Турция при 26 на сто в ЕС.

За половината българи, ако изборите за евродепутати бяха следващата седмица, вероятно биха гласували, показват данните от проучването, извършено през февруари. Такъв отговор дават 71 на сто от останалите граждани на ЕС. Всеки трети българин и 14 на сто от останалите в ЕС не биха гласували за евродепутати. Най-положително виждат ЕП у нас учениците и студентите (55 на сто), на второ място с 50 на сто са висшистите, а в групата на среднистите това мнение се споделя от около 40 на сто. За 56 на сто от гражданите на ЕС и за 41 на сто от българите би било добре ЕП да има по-важна роля, докато 28 на сто в ЕС и 39 на сто у нас очакват обратното.

Едва 40 на сто от хората у нас изразяват интерес към изборите за евродепутати, докато в останалата част от ЕС този дял е 60 на сто. Най-незаинтересовани са българите на възраст 15-24 години и тези над 55 години. За 32 на сто от българите личното участие в изборите е много важно (53 на сто в ЕС), за 43 на сто има важност (36 на сто в ЕС), а за 23 на сто не е важно (10 на сто в ЕС). За 49 на сто от хората у нас е важно участието в националните избори (69 на сто в ЕС), за 36 на сто това е донякъде важно (25 на сто в ЕС), а за 14 на сто не е толкова важно (5 на сто в ЕС).

Борбата с бедността

Близо половината български граждани (48 на сто) изразяват очакване в предизборната кампания да бъде обсъдена борбата с бедността (33 на сто в ЕС) и подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (40 на сто в България и 31 на сто в ЕС). Най-големият дял от участниците в допитването (47 на сто) изразяват очакване в следващите пет години ЕП да защитава на първо място мира. Според 33 на сто в ЕС (20 на сто у нас) ЕП трябва да пази демокрацията. Всеки трети българин настоява за защита на националните идентичности (15 на сто в ЕС) и свободата на движение (12 на сто в ЕС).

Положителна представа за ЕП имат 43 на сто от българите (41 на сто от останалите в ЕС), неутрално мнение изразяват 34 на сто (40 на сто в ЕС), а отрицателна – 20 на сто у нас и 18 на сто в останалите европейски страни. Над половината от българските участници в допитването (55 на сто) и останалите (61 на сто) са оптимисти за ЕС, като 53 на сто у нас не следят европейските въпроси (40 на сто в ЕС).

За 48 на сто от българите и останалите в ЕС гласът им не се чува в Европа. За половината българи и 60 на сто от останалите в ЕС гласът им се чува в собствената им държава. За 47 на сто у нас и за 67 на сто от останалите в ЕС гласът на собствената държава има тежест в ЕС. Половината българи (52 на сто) и 71 на сто от останалите участници в проучването казват, че страната им печели от принадлежността към ЕС.

Над половината българи (56 на сто) са на мнение, че демокрацията в страната не се развива добре (42 на сто в ЕС), а 42 на сто са доволни (56 на сто в ЕС). Българите и останалите в ЕС споделят сходно виждане за демокрацията в ЕС – 50-52 на сто са удовлетворени, а недоволните са 42-43 на сто.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img