14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Българите, шпионирали в полза на Русия, ограбили дома на Христо Грозев

Разследването срещу шестимата българи, арестувани в Лондон по данни за шпионаж в полза на Русия, е разкрило данни за тяхното съучастие в незаконно влизане в дома на разследващия журналист Христо Грозев.

Поне част от арестуваните мъже и жени са участвали в операцията, извършена във Виена през юни 2022 г., става ясно от данни на Der Spiegel, за които Грозев работи.

Сред участниците е Орлин Русев, който се смята за лидер на групировката. Той е и човекът, с когото е имал пряк контакт Ян Марсалек – бившият директор на фалиралата германска компания Wirecard, който също беше разобличен като агент на руското разузнаване и живее в изгнание в Русия от 2020 г. насам.

Пробивът в дома на Грозев става публично известен, след като австрийските и британските служби са открили доказателства в чатове на конфискувани техни телефони. На 11 юни 2022 г. Орлин Русев пише на Марсалек, че екипът му е влязъл успешно в апартамента на Грозев и е взел лаптоп и флашки. Той казва още, че ще се опитат да откраднат и смартфона му чрез „джебчии“.

Смята се, че крадците са търсили конкретен лаптоп, на който са подозирали, че се намират събраните данни на Грозев по повод разследването за отравянето на Алексей Навални. Вместо това са взели старо устройство, на което няма ценна информация. Предполага се, че те са пренесли лаптопа през България към Истанбул, където са го предали на руска служителка на ФСБ на име Татяна Спиридонова.

В Истанбул тя е била настанена в същия хотел, в който са отседнали и хората от екипа, влезли с взлом в дома на Христо Грозев, пише още Der Spiegel.

Оттам Спиридонова заминава за Москва в рамките на няколко часа. Същата група е предала и три мобилни телефона, които са принадлежали на високопоставени хора в австрийските служби за сигурност и са откраднати от бившия разузнавач Егисто От, пише „Булевард България“.

Австрия води паралелно разследване по този случай, което доведе до сериозни политически сътресения.

Последни новини

- Реклама -