27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

България е „за“ свикване на Среща на върха за мир в Украйна

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на първата Среща на върха за мир в Украйна.

По този повод министър-председателят Димитър Главчев се срещна с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Конфедерация Швейцария Раймонд Фурер. По време на срещата Главчев бе категоричен, че страната ни ще продължи да подкрепя Украйна. България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, Европейския съюз и международната демократична общност на руската военна агресия срещу Украйна.

Форумът, който ще се проведе на 15 и 16 юни в Швейцария, следва да определи ясна пътна карта на основата на принципите на инициативата „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски, Устава на ООН и международното право. Кремъл няма да прати представители. Още през април говорителят на руското посолството в Берн Владимир Хохлов заяви, че Швейцария не е изпратила на Русия покана за участие в срещата на върха. Според швейцарският външен министър обаче Русия рано или късно трябва да присъства на срещата на върха за мир.

Зеленски представи концептуален план, чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен и траен мир. В основата му е запазването на териториалната цялост на Украйна. Зеленски заговори за тази формула още през ноември 2022 г., когато  отправи призив към Г-20. Той е на мнение, че войната може да приключи, ако Русия изтегли войските си от Украйна до границата от 1991 г. и изплати обезщетение за причинените щети. Той настоява след изпълнението на всички антивоенни мерки страните да подпишат документ, потвърждаващ края на войната.

България участва в 4 от съответните работни групи на инициативата за мир – по „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“ и „Възстановяване на справедливостта“, и като съпредседател по „Екологична сигурност“, заедно с Германия и Финландия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини