18.9 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

България и Украйна ще пишат общи закони за правосъдна реформа

България и Украйна ще си сътрудничат в областта на правосъдието. Това става ясно от одобрения днес меморандум за разбирателство с Министерство на правосъдието на Украйна от страна на служебното правителство. 

С приетото решение се одобрява проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на правосъдието на Република България и Министерство на правосъдието на Украйна без последващо утвърждаване.

С Меморандума Министерството на правосъдието на Република България и Министерството на правосъдието на Украйна възнамеряват да задълбочат отношенията си в правната област, в т.ч. във връзка с изготвянето на законодателни актове, реформата на съдебната система, обучението на държавни служители от двете министерства и осъществяването на взаимната правна помощ по граждански и наказателни дела съобразно приложимите законодателства на двете държави. Също така това ще допринесе за усилията на двете страни за утвърждаване на споделените си европейски ценности.

Развитието на отношенията между двете министерства ще изиграе и важна роля в подготовката на Украйна за присъединяване към Европейския съюз. Споделянето на опита на българското Министерство на правосъдието ще улесни процеса за синхронизиране на украинското законодателство с установените на Съюзно ниво европейски стандарти.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини