- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

България обмисля как да отговори на Русия

България обмисля какъв отговор да даде на действията на Русия в част от българската изключителна икономическа зона в Черно море. По думите на военния министър Тодор Тагарев, отговорът ще бъде съвместен със съюзниците от НАТО. Румъния привика руския посланик и се консултира със съюзниците заради поредните останки от дрон, намерени на нейна територия. Останките са „подобни на използваните от Русия срещу Украйна“.

Съюзниците по НАТО могат да отговорят на руските действия в Черноморския регион не само чрез присъствие на кораби, заяви военният министър Тодор Тагарев:

„Това може да става с получаването и предоставяне на разузнавателна информация от различен характер, с авиация, която потенциално би могла да действа срещу морски цели, това може да стане и чрез брегови средства отново за действие по морски цели, те вече не са ограничени от Конвенцията от Монтрьо.“

Всяка от шестте държави в Черно море има изключителна икономическа зона. Руските военноморски учения в част от икономическата зона на България правят корабоплаването невъзможно и блокират възможни инициативи за хуманитарен коридор за украинско зърно край бреговете на Румъния и България.

„Обсъждаме различни варианти за отговор. От дипломатически до това, което обявено и от премиера, до ускорено придобиване на брегови противоракетни комплекси. Основният отговор е именно с нашите съюзници от НАТО“, каза Тодор Тагарев, министър на отбраната.

„Откакто е започнал конфликтът, рисковете нараснаха рязко. В няколко съюзни страни вече има паднали ракети от този конфликт. В единия случай, ако не се лъжа, имаше и жертви в Полша. Дрон, остатъци от дрон паднаха вчера и на румънска територия“, каза още Тагарев.

„Ако България, Румъния и Турция намерят начин да създадат такава специална група, може да се разглежда като съюзнически отговор и ще можем да защитим по-добре териториалните си води. Но заради Конвенцията от Монтьро би било много трудно решение за Турция да позволи повече съюзнически военноморски съдове в Черно море“, каза Раду Тудор, експерт по сигурност и отбрана, Румъния.

- Реклама -

Последни новини