29.8 C
София
събота, 22 юни 2024 г.

България подписа два важни енергийни договора

Служебният премиер Димитър Главчев и енергийният министър Владимир Малинов подписаха два договора, с които се постави начало на реализацията на така наречения Вертикален газов коридор. Той ще преминава през 6 държави като крайната дестинация е Украйна.

С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура. Тя ще се разпростира от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино. Това ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Споразуменията бяха подписани между газопреносния оператор „Булгартрансгаз“ и определените изпълнители – консорциуми между български и американски компании.

Съоръжението ще струва на държавата около 500 милиона лева и се очаква да е готово през 2026 г.

„В бъдеще в други енергийни проекти на територията на България сътрудничеството между страната ни и американски компании ще доведе до добри резултати. Ще бъде увеличен капацитетът – входният от Гърция към България и изходният от България”, заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов.

„Значението за България е значително. И сме предприели стъпки в тази посока. Съгласувахме гаранциите за 2025 година. Следва постановление на МС. Освен това съм създал с моя заповед Междуведомствена група на всички заинтересовани лица. Ние ще сме основен двигател, за да бъде технически обезпечен проектът”, подчерта премиерът Димитър Главчев.

„Подписването на договора днес е от съществено значение за спирането на транзитния руски газ през Украйна. Уверен съм, че през сътрудничеството си с водещи компании от САЩ и Украйна –  до 2026 година този проект ще е въведен в експлоатация”, изрази увереност Кирил Равначки, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини