10.3 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

България редом до САЩ, Франция и Германия в общ призив „Хамас“ да приеме споразумението на Байдън

Съединените американски щати, заедно с Германия, Франция, Румъния и други държави, включително България, призоваха „Хамас“ да приеме предложението на Джо Байдън за мир.

Историческата декларация е публикувана на сайта на Белия дом на 6 юни. Документът е от името на лидерите на Австрия, Аржентина, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Колумбия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Сърбия, Тайланд и Франция. В него е записано, че палестинската групировка „Хамас“, която управлява Ивицата Газа, следва да приеме предложението на американския президент Джо Байдън за постоянно примирие в анклава.

„Като лидери на държави, силно загрижени за заложниците, държани от „Хамас“ в Газа, включително много от нашите собствени граждани, напълно подкрепяме движението към прекратяване на огъня и споразумението за освобождаване на заложниците, което сега е на масата, и както е очертано от президента Байдън на 31 май 2024 г. Няма време за губене. Призоваваме „Хамас“ да сключи това споразумение, което Израел е готов да изпълни, и да започне процеса на освобождаване на нашите граждани“, пише в изявлението.

„Отбелязваме, че това споразумение ще доведе до незабавно прекратяване на огъня и възстановяване на Газа заедно с гаранции за сигурност за израелци и палестинци и възможности за по-траен дългосрочен мир и двудържавно решение. В този решаващ момент ние призоваваме лидерите на Израел, както и на „Хамас“, да направят всички необходими окончателни компромиси, за да сключат това споразумение и да донесат облекчение на семействата на нашите заложници, както и на тези от двете страни в този ужасен конфликт, включително цивилното население. Време е войната да приключи и това споразумение е необходимата отправна точка“, се допълва в публикувания документ.

„Хамас“ първоначално приветства споразумението, но след като се запозна с него, то „се оказа лишено от положителните основи, съдържащи се в изявленията на Байдън. То не гарантира постоянно прекратяване на огъня, а по-скоро временно и позволява на израелските сили да останат на територията на Газа“, се казва в изявление на групировката.

Припомняме, че на 3 юни говорител на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху посочи, че Байдън е представил само „частичен„ план на споразумението за прекратяване на огъня, което е било предложено от Израел на „Хамас“.

на 31 май Байдън представи триетапно израелско предложение за прекратяване на конфликта в Газа, което съчетава освобождаването на заложниците с „пълно и цялостно прекратяване на огъня“ и изтегляне на Израел от „всички населени райони на Газа“. Оттогава Нетаняху многократно подчертава, че условията за прекратяване на войната в Газа не са се променили, включително унищожаването на „Хамас“ и връщането на всички заложници.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини