- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.7 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

България се отказва от забраната за внос на украинско зърно

България няма да подкрепи удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември. Такова проекторешение са внесли в деловодството на парламента депутати от ГЕРБ -СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Текстът на проекторешението е подписан от Кирил Петков („Продължаваме промяната“), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов („Демократична България“), Хамид Хамид (ДПС), Румен Христов (СДС) и Александър Иванов (ГЕРБ).

„Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, Република България не подкрепя удължаването след 15 септември на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна“, се казва в него.

В проекторешението се предвижда да се възложи на правителството да предприеме необходимите действия.

На 2 май Европейската комисия въведе едномесечна забрана върху украинската пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, за да „облекчи логистичните затруднения“, свързани с тези стоки в петте държави. Забраната беше удължена на 5 юни и ще изтече на 15 септември. В замяна на това България, Унгария, Полша и Словакия се ангажираха да отменят едностранните си ограничения върху тези и други продукти от Украйна. Те все още са задължени да транспортират тези продукти на други места.

След оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно и нейното фактическо разпадане на 17 юли страните от Централна Европа се опасяват, че потокът от украинско зърно към ЕС отново ще се увеличи.

На 22 юли министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обяви, че България подкрепя искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос от пет от държавите от ЕС.

След редица срещи и консултации, управляващите и ДПС с днешното проекторешение очевидно са променили позицията си по въпроса за внос на украинско зърно.

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

Тя беше удължавана няколко пъти, но през юли тази година Русия официално прекрати участието си в черноморската сделка за износ на зърно. Москва отдавна се оплаква от наличието на пречки пред нейния износ на зърно и торове, въпреки че върху тях няма наложени санкции от Запада и поставиха 3-месечен срок на ООН, за да се изпълнят исканията им и да се поднови износът.

Във връзка със зърнения коридор президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин на 4 септември в Сочи. Възобновяването на миналогодишната историческа черноморска зърнена сделка, която помогна за облекчаване на глобалната хранителна криза, беше основен въпрос на срещата. До решение обаче така и не се стигна.

 

Снимка: Getty Images

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини