- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Българският суперкомпютър „Хемус“ заработи в БАН

В България вече работи българският суперкомпютър „Хемус“. Той е част от комплекса на БАН за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания. 

Суперкомпютърът „Хемус“ е с близо 100 000 ядра и може да смята със скорост над 3 х 10 на 15-а степен операции с плаваща запетая в секунда.

Компютърът ще се използва за изследвания в области, като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн, широкомащабни симулации на високотехнологични материали и процеси, моделиране на динамични процеси в индустрията и високопроизводителен анализ на големи данни.

„Компютърът ще подпомогне работата на стотици български учени да бъдат конкуретоспособни на своите колеги от чужбина в използването на такава мащабна високопроизводителна техника, каквато е суперкомпютърът и съхраняването на данни“, обясни председателят на БАН Юлиан Ревалски.

А премиерът Николай Денков допълни, че страната ни ще стане конкурентна в тази област. „Този център допълва два други центъра за института – „Инсайт“ към Софийския университет, другият е институтът „Гейт“, който също е към Софийския университет, и по този начин България действително да стои още по-силно на европейската и световната карта в тази област“.

Изграждането на комплекса е за 10 млн. евро, съфинансиран от Европейска програма. Заради мощността си „Хемус“ е вторият суперкомпютър в България. През 2021 г. в „София Тех парк“ заработи Discoverer, който е част от европейската мрежа от суперкомпютри.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -