12.4 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас (ОБНОВЕНА)

Болестта коклюш се разпространява у нас, като вече взе първите си жертви. 

„Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„До този момент в страната са регистрирани 205 случая. Изпратили сме писма до Районните здравни инспекции и до Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. МЗ, НЗОК и ИА „Медицински надзор“ ще анализират данните. От вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика“, допълни служебният министър на здравеопазването Галя Кондева.

Според доц. Кунчев случилото се не е изненада за здравните власти, защото от началото на 2023 г. в Европа е започнало покачване на заболеваемостта от коклюш. Според официалните данни най-засегнати са децата и младежи на възраст между 10 и 19 години. Между 3 и 8% са засегнатите бебето до 1-годишна възраст.

Коклюшът, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, която протича с характерна конвулсивна кашлица. У нас, заболяването е характерно за деца в различна възраст. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img