19.8 C
София
събота, 18 май 2024 г.

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент, съобщи премиерът Александер де Кро, цитиран от местни медии. Следствието се води в няколко държави, където се предполага, че евродепутати са получили пари в брой от Москва.

Де Кро отбелязва, че миналата седмица в Белгия влязоха в сила законови промени, свързани с външната намеса и шпионската дейност. Той уточнява, че замесените евродепутати са получавали възнаграждение, за да разпространяват руска пропаганда.

Според него целта е в следващия състав на ЕП след изборите през юни да има по-голямо присъствие на проруски представители, за да се постигне намаляване на европейската помощ за Украйна. Де Кро е добавил, че Белгия е поискала спешно заседание на Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст). Той предлага със случая да се заемат Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ).

Ако се потвърди, този случай ще бъде вторият засечен опит за външно влияние в ЕП от последните месеци след избухването на скандала „Катаргейт“ и установяването на проруско поведение на евродепутатката Татяна Жданока, която вчера беше глобена с 1750 евро.

Припомняме, че разследването по данни за корупция в Европейския парламент (ЕП), станало известно като „Катаргейт“ и започнало през 2022г., през февруари 2024г. претърпя нов обрат. На разпространени части от звукозапис на разговор между един от разследващите и един от обвиняемите се чува, че може да се очаква сключеното с основния обвиняем споразумение за защитен свидетел да бъде отменено.

По делото тогава бяха задържани бившият зам.-председател на ЕП Ева Кайли, партньорът ѝ Франческо Джорджи и евродепутатите Андреа Коцолино, Марк Тарабела и Антонио Панцери. Всички бяха освободени, като Панцери, обвинен за ръководител на организирана престъпна група, сключи споразумение с прокуратурата и стана защитен свидетел.

Това бе гръмовен политически скандал, който включваше белгийската полиция, правоимащ елит и куфари, пълни с пари. Катаргейт започна с ареста на гръцкия евродепутат и зам.-председател на Европейския парламент (ЕП) Ева Кайли, бивш италиански евродепутат, ръководил антикорупционна група, и различни членове на семейството, свързани с двамата.

Според белгийски анализатори, нищо не се е променило в Брюксел след друг скандал, разтърсил сърцето на Европейския съюз (ЕС) преди повече от 20 години – прословутата l’affaire Cresson с участието на френски еврокомисар, нейния шестдесетгодишен приятел зъболекар и злоупотреба с фондове на ЕС. В последния скандал освен много пари, има и геополитическа нишка с огромни последици.

Едит Кресон, бивш френски премиер, протеже на покойния френски президент Франсоа Митеран, беше най-известна със забележките си, че всеки четвърти англичанин е гей и че икономическият успех на Япония се дължи на „мравешките качества“ на японците.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img