35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Без обвинения за селяни, убили десетима бандити на футболно игрище

Военнослужещи от мексиканската Национална гвардия. Снимка: БТА/АП/ Marco Ugarte

Няма да бъдат повдигани обвинения срещу мексиканските селяни, убили 10 членове на известната престъпна банда „Фамилия Мичоакана“ (Familia Michoacana). Прокуратурата постанови, че те са действали при самозащита, предаде Би Би Си.

Представителите на обвинението заявиха, че жителите на Тесапия са били „под постоянна заплаха“ от страна на бандата, която се е опитвала да изнудва фермери за пари. Те са били извикани на футболно игрище, където членовете на бандата са открили огън по тях. Но те отвърнали на удара с оръжия, включително пушки и мачетета.

В последвалата смъртоносна схватка са били убити десет членове на престъпната групировка и четирима местни жители. Още седем души са пострадали.

През седмиците след случилото се, което местните жители нарекоха „клането на футболното игрище“, жителите на селището разказват на властите как бандата е упражнявала властта си.

Докато местните бизнесмени отдавна са били принуждавани да плащат „пари за защита“ на бандата, „Фамилия Мичоакана“ е разширила рекета си за изнудване до тези, които обработват земята.

Членовете на бандата са започнали да изискват от земеделците да им плащат такса за всеки квадратен метър от засадените от тях ниви – нещо като престъпна поземлена рента. Но след особено слабата реколта тази година местните земеделски производители се опитали да договорят намаляване на таксата на среща, проведена на 7 декември, но без резултат. Именно след тази неуспешна среща бандата наредила на фермерите да се съберат на футболното игрище. Малко преди срещата обаче фермерите се съгласяват да се противопоставят на бандата и да откажат да плащат каквото и да е било.

Прокурорите от щата Мексико, където се намира селището, са установили, че бандата е открила огън първа и че фермерите са се защитили с „инструментите на своята професия“, които включват сърпове, мачетета и пушки.

Съобщава се, че сред убитите е лидерът на престъпната групировка в щата Мексико, мъж, известен като „Ел Паясо“, което на испански означава „клоунът“.

Въпреки че фермерите изглежда са постигнали победа в този ден, местните жители живеят в страх от репресии след смъртоносната конфронтация. Те са особено загрижени за съдбата на 14 селяни, сред които и четири деца, които са изчезнали в дните след престрелката.

Едно от лицата е било отвлечено от болницата, където се е лекувало от нараняване, получено по време на стрелбата. Девет други, включително четирите изчезнали деца, са заловени, докато пътуват с кола в района няколко дни по-късно.

Стотици военнослужещи от Националната гвардия са били изпратени в района, за да защитят селяните, отбелязва Би Би Си. Служителите по сигурността казват, че искат да предотвратят извършването на отмъщение, както се е случвало в миналото в други селски райони на Мексико.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини