11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.

Безплатно лекарство поскъпна тройно на свободния пазар

Лекарство, което от април се покрива от НЗОК, скочи тройно на свободния пазар, сигнализират пациенти. Става дума за популярен медикамент за отводняване, който доскоро се търгувал срещу 6 лева. От този месец обаче на свободния пазар той се продава за над 19 лева. Цената се дължи при липса на изрядно оформени от личния лекар документи, за да може то да бъде таксувано през касата.

Поскъпването е факт от началото на април. „До края на март цената, на която ние сме го купували, е била 6 лева и нещо. А сега аптеките го купуват на повече от 18 лева“, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Цената е вдигната от търговеца и производителя преди това.

Майки пък сигнализират, че в аптеките няма популярен препарат, който деца ползват при астма и други белодробни заболявания като бронхит. „Лекарството периодично изчезва. Доставките винаги са по-малко, отколкото е търсенето. При нас сме имали доставка през март, но вече месец и нещо нямаме. То попада в списъка на лекарствата, които се изнасят. Като казвам изнасят, имам предвид вътрешнобщностни сделки в Европейския съюз“, разясни още той.

На свободния пазар няма и ваксини срещу коклюш. „Получихме малки количества преди празниците, но в момента тези количества са изчерпани. В нито един търговец на едро в момента няма ваксини. Възможно е да се намери някъде по аптеките изостанало количество от миналата седмица“, обясни Костов. Около 700 бройки от тях бяха пуснати по аптеките преди Великден.

На безплатен PCR за магарешка кашлица ще имат право определени групи от обществото. Ще могат да се извършват в РЗИ – Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и София. Те обаче трябва да отговарят на определени критерии. Така например ще се изследват безплатно първи случай в населено място в дадена област, заболели деца до 5 години и такива с тежко протичане и хоспитализация, както и малчугани при епидемичен взрив в градина или училище.

Източник: в. „Телеграф“

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img