11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.

Безсмислено упражнение или? ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС за пенсиите

Предизборната кампания се вихри с пълна сила, но този път от „Продължаваме промяната – Демократична България“ май „изпуснаха вълната“.

Коалицията внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май (сряда) от 10:00 часа, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков“.

„Искането е внесено след опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Планираното в бюджета увеличение на пенсиите от 1 юли беше за 11%“, се посочва в мотивите им, предадени от Новини.бг.

Това добре, но още вчера (13 май) служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че пенсиите ще се увеличат с 11%. Потвърждение беше дадено и в късния следобед на брифинг. От МС заявиха, че на Надзорния съвет на НОИ (на 14 май) представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението, което ще направи служебният социален министър за 11% увеличение на пенсиите.

Въпреки това от ПП-ДБ настоява заседанието да се проведе (на 15 май) при следния ред:

1. Изслушване на министър-председателя Димитър Главчев, във връзка с появилата се в публичното пространство информация и проект на решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт, което е включено в дневния ред на предстоящото заседание на 14.05.2024 г., който предвижда осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО да се промени от 11% на 10%.

2. Проект на решение за задължаване на представителите определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Национално осигурителен институт да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%.

Вносители на искането са: Кирил Петков и група от 50 народни представители.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img