14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

BgGPT: Борисов е женен за Севда, Гълъб Донев е премиерът

Представиха първия достъпен изкуствен интелект на български език. Той е създаден от института INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и предизвика сериозен интерес. Само за няколко дни хиляди граждани и стотици български държавни и частни организации заявиха достъп до технологията.

Преди две седмици моделът зад него беше пуснат. Днес всеки един може да зададе въпросите си, което прави България една от малкото държави, която има собствена версия. Той може да бъде използван и за учебни цели, за да генерира тестове и изпити.

Проф. Мартин Вечев, който е един от разработчиците му, сподели, че само за 14 дни редица фирми са се възползвали от технологията. „Няколко компании започнаха да го внедряват. Той е специализиран за българската фактология и история, работим с редица институции и издателства, за да се набавят повече данни, на които да се обучи моделът“, обясни той.

Сред най-нетърпеливите да задават въпроси на BgGPT са учителите. Като историка Калин Танев, който използва изкуствен интелект почти във всеки свой учебен час. И вместо да ги спира, той стимулира учениците да се допитват до него, стига да мислят критично и да проверяват източниците.

Урок в 9 клас в навечерието на 3 март е пример за това. „На мен ми стана интересно откъде идва този призив “Свобода или смърт”. Започнах с изкуствения интелект на Google да търся първоизточника. Оказа се, че един от бащите основатели е изказал това нещо на конгреса във Филаделфия. Но най-интересното е, че успях да го накарам да ме закара чак до библиотеката на конгреса, където той ми извади документа в оригинал“, разказва учителят по история Калин Танев.

Учителят проверява какво знае BgGPT по въпроса: “Кой въвежда в Българското Възраждане девиза Свобода или Смърт?” Допълнителните въпроси го довеждат до достоверни документи и източници, което показва, че може да се довери и на този изкуствен интелект.

„През този изкуствен интелект по един прекрасен начин можем да покажем кои сме ние на света. Проблемът е, че има много да се учи, според мен“, допълва той. Признават го и разработчиците му. „Все още халюцинират, все още правят много елементарни грешки“, посочва Вечев.

И макар че още на старта BgGPT разбира от законодателство, финансови въпроси или изготвя тестове по история, потребители в социалните мрежи също го хващат в грешка при елементарни въпроси.

След пускането на българския GPT колеги от OFFNews му зададават няколко въпроса от политическия пейзаж, за да установят как се справя.

Въпрос към BgGPT: Кой е Бойко Борисов?

Ето отговора:

Бойко Методиев Борисов е български политик, който е бил министър-председател на България от 2009 до 2013 г. и отново от 2014 до 2017 г., както и от 2017 г. до момента. Той е лидер на политическа партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България).

Борисов е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя. Преди да влезе в политиката, той има богат опит в правоприлагането, като достига ранг на генерал-лейтенант в МВР. Той ръководи службата за борба с тероризма и организираната престъпност в София.

Като министър-председател Борисов ръководи няколко правителства в коалиция с различни партии. Неговият мандат е белязан от икономически растеж, инфраструктурни проекти и приемането на България в Шенгенското пространство. Той обаче е изправен и пред критики относно корупционни скандали, свобода на медиите и съдебна независимост.

Борисов е женен за Севдалина Арнаудова и има дъщеря Венета и син Иван.

В този отговор има 18 твърдения. Повечето от тях са верни.

Бойко Борисов наистина е бил министър-председател от 2009 до 2013 г. и отново от 2014 до 2017 г. Наистина започва третия си мандат през 2017 г., но той не продължава към момента. Не продължава и към онзи момент, за който BgGPT твърди, че има данни (това ще видим по-долу).

Борисов наистина е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя, наистина достига ранг на генерал-лейтенант в МВР и наистина има дъщеря на име Венета.

С известни уговорки могат да бъдат приети за верни и твърденията:

Неговият мандат е белязан от икономически растеж, инфраструктурни проекти.

Категорично не са верни твърденията, че той е женен за Севдалина Арнаудова, че има син Иван и че при неговото премиерстване България е приета в Шенгенското пространство.

Той ръководи службата за борба с тероризма и организираната престъпност в София – под такава служба ние разбираме ГДБОП. Но с известна условност може да се приеме, че става дума за времето, в което Борисов е бил главен секретар на МВР. Със сигурност нито ГДБОП, нито МВР са регионални служби, но все пак офисът им е в София, и формално може да се приеме, че не е лъжа, че ги ръководи в София.

Като министър-председател Борисов ръководи няколко правителства в коалиция с различни партии – истината е, че ръководи 2 такива коалиционни правителства. Дали 2 е равно на няколко? По-скоро – не.

Равносметката е 12 и 6 неверни твърдения.

На въпроса кой е министър-председател на България BgGPT отговаря:

Към последната ми актуализация премиерът на България е Гълъб Донев. Той беше назначен от президента Румен Радев на 2 август 2022 г., след като правителството на Кирил Петков беше свалено с вот на недоверие.

А на въпрос какъв е съставът на правителството в момента, подробно изрежда кабинетът на Гълъб Донев.

Доста по-добре българският изкуствен интелект се справя с въпроса.

Кой е Румен Радев?

На него отговаря така:

Румен Радев е български политик и 5-ият президент на Република България, встъпил в длъжност на 22 януари 2017 г. Той е избран като независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет, на президентските избори през ноември 2016 г.

Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Завършил е Висшето народно военно училище „Васил Левски“ в Долна Митрополия през 1987 г. със специалност „Пилот за ВВС“ и Военната академия „Георги Раковски“ в София през 1992 г. със специалност „Командно-щабна операция“. Той също така е завършил генералщабен курс в САЩ.

Преди да влезе в политиката, Радев служи като пилот и командир на бойно авиокрило във Военновъздушните сили на България. Той достигна чин генерал-майор и се пенсионира през 2016 г.

По време на президентството си Радев се застъпва за силна и независима съдебна система, реформа на изборното законодателство и подобряване на икономическото състояние на страната. Той често критикува корупцията и състоянието на демокрацията в България.

Румен Радев е женен за Десислава Радева и имат две деца.

Тук няма нито едно напълно невярно твърдение, но за сметка на това доста полуневерни и подвеждащи.

Радев не е петият, а шестият президент на България. Но, ако броим президентите, които са избрани чрез пряко гласуване, наистина е пети, както е написано и в Уикипедия.

С Десислава Радева нямат общи деца. Имат 3, а не 2, от различни бракове.

Изключително добро описание обаче BgGPT дава на Корнелия Нинова, в него не открихме нито една грешка. За сметка на това езиковият модел тотално е смесил биографиите на Радан Кънев и Христо Иванов и приписва на единия постъпки на другия и обратно.

 

Последни новини

- Реклама -