35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Бивш главнокомандващ силите на НАТО: Има риск от война на Балканите

Властите в Сърбия обслужват руските интереси. Има реална опасност от нова война на Балканите, ако Русия не бъде спряна в Украйна. Това предупреди бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк.

„На Балканите се чувства руската ръка. Сърбия е ръката на Русия на Балканите. Сърбия обслужва руските интереси. Президентът Александър Вучич е умен. Той се опитва да внуши, че разиграва и двете страни, но в крайна сметка ще направи това, което ще поиска от него Путин. Това, което той иска от Путин, е да получи подкрепа за използването на неговите сили в Косово. Той иска да вземе поне половината от северната част на Косово, а може би и повече“, каза Кларк.

Уесли Кларк предупреди, че това не са единствените териториални претенции на режима в Белград. По думите му целта е да си поделят Босна и Херцеговина.

„Да присъединят Република Сръбска и да създадат „Велика Сърбия“. Всичко това означава етническо прочистване на Балканите. Ние бяхме свидетели на много насилие и на множество убийства през последните 30 години. Ние смятахме, че НАТО е спрял тези неща, но ако има проблем в Украйна, този проблем ще се разшири и на Балканите. Лидери като косовския премиер Албин Курти ще трябва да се изправят пред това предизвикателство“, каза още американският генерал.

„Путин знае много добре, че ние не искаме провокации, които могат да доведат до ядрена конфронтация и непрекъснато ни предупреждава с ядрени тренировки. Това са времена, в които НАТО трябва да удвои решителността си, че Путин няма да победи. Трябва да направим много повече от доставката на оръжия. НАТО трябва да направи повече. Например, днес, след 25 г., Косово е свободна и демократична държава. Бях там. Всички си спомнят за ужаса, както и самият Албин Курти. Всички са благодарни на НАТО. Същото трябва да стане и в Украйна. Ние сме длъжни да спасим Украйна. Това е дълг на НАТО“, беше категоричен генерал Уесли Кларк.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини