5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бивш руски посланик е взел българско гражданство за заслуги


Бивш руски посланик в България е получил българско гражданство след края на мандата си. Основанието било развитие на обществено-икономическите отношения между България и Русия. Впоследствие, заради това, че единият родител има българско гражданство, такова получава и синът на дипломата.

За това разказа депутатката от ПП-ДБ Кристина Петкова в интервю за Нова тв. По информация на „Сега“ става дума за Анатолий Потапов, който беше посланик в София в периода 2004 – 2008 г.

Гражданството за заслуги е сред начините лесно да бъде получен български паспорт. След серия скандали, неотдавна отпадна възможността за получаване на т.нар. златни паспорти. Вариантът за получаване на гражданство за заслуги обаче остава. Българското гражданство е желано, тъй като то отваря вратите за целия ЕС.

След парламентарен въпрос на Петкова неотдавна се разбра, че 340 души са получили българско гражданство за заслуги, като всеки втори от тях е спортист.

„Има случаи на руски граждани, за които няма никакви данни да са свързани със спорта изобщо. В мотивировката им пише, че са служители на руския „Лукойл”. Впоследствие единият става изпълнителен директор и пълномощник на „Лукойл”-България, а другият – член на борда на „Петрол” АД. По този начин тези лица, нямащи нищо общо със спорта, получават българско гражданство”, обясни народният представител.

Последни новини

- Реклама -