20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бившият председател на СОС Георги Георгиев: В първите си 100 дни Васил Терзиев загуби 6 милиона лева


Георги Георгиев е юрист и главен асистент по търговско право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Той е бивш председател на Столичния общински съвет, а в момента общински съветник от ГЕРБ. Управляващ съдружник е в адвокатското дружество „Георгиев и Колев“.

– Господин Георгиев, каква е вашата оценка на 100-те дни на Васил Терзиев като столичен кмет?
– В първите си 100 дни г-н Терзиев загуби 6 милиона лева безвъзмездни европейски средства. Това бяха спечелени пари за облагородяване на междублокови пространства от екипа на кмета Фандъкова. Сега ще ги платим от данъците на софиянци, защото някой от екипа на Терзиев е забравил да ги отчете до 31 декември. На този фон оценката за новия кмет ще я дават други институции и гражданите.

– Публично предупредихте, че екипът на Терзиев е изгубил тези 6 млн. лв. по програмата за обновяването на междублокови пространства. Защо се получи така?
– На 12 декември ръководителят на проекта инж. Димов изпраща официално писмо до г-н Терзиев, в което казва, че трябва да се изплатят извършените дейности, за да се отчете проектът в срок. Това не се случва. Така тези 6 млн. лв., които трябваше да се платят от оперативна програма „Регионално развитие“ остават за сметка на бюджета на общината. Това е грешка в „особено големи размери“, която екипът на Терзиев е признал и е заложил средствата в проекта за бюджет за 2024 г. Така, вместо да построим едно нова детска градина с тези пари, ще трябва да платим за некомпетентността и лошото управление на новия екип със собствените ни данъци. Вече предложих специална анкетна комисия да установи кой е виновен и дали това не е безстопанственост в особено големи размери. 6 милиона лева са ужасно много пари.

– Възможно ли е да е недоглеждане от страна на екипа на Васил Терзиев?
-Как наричаме недоглеждане, което струва 6 млн. лв. на общинския бюджет? Подобен беше казусът и с разплащането на ВиК проектите – техният срок за разплащане по оперативната програма също беше до края на годината. Тогава дори ни обвиниха, че ще загубят парите, защото нямат председател на общинския съвет. Лично аз публично им дадох три варианта за финансиране. Бойко Борисов се намеси, Мария Габриел също и Министерски съвет помогна на София. По същия начин се разплатиха и ремонтите в центъра. Реновирането на междублоковите пространства е напълно идентичен казус, но нямаше как дори да ни хрумне, че ще забравят или пропуснат толкова голям проект.

– Кои са най-големите пропуски и най-невралгичните проблеми на столицата?
-Кметът на София е четвъртият човек в държавата – позиция с големи задължения, но и правомощия. За съжаление, 100 дни не стигнаха на новия кмет да разбере какви са правомощията и отговорностите му. Първо казваше, че действащите договорите с почистващите фирми са много лоши и нямал право да глобява фирмите. След това ни обясни, че е наложил огромни глоби по същите договори и че са почистили 70% повече улици.
Липсата на прозрачност при всички заявки за публичност и прозрачност е огромна. Десетки са уволненията в Столична община, за които нищо не се казва. Стигнахме дори дотам преди няколко дни г-н Терзиев да хвърля вина за погрома в деня на протестите срещу БФС на стария шеф на Столичен инспекторат, който нарочно не бил дошъл на работа. Услужливо пропускайки, че той лично го е уволнил ден по-рано.

Какви уволнения?
Ще ви дам пример. Преди няколко дни, между 15 и 17 ч след обед, е бил освободен директорът на дирекция „Общинска собственост“. Г-жа Праматарова е служител с 33-годишен стаж и опит, какъвто малко хора имат. Демонстрираното отношение показва с нищо незаслужен реваншизъм към човек, който работи в общината много преди ГЕРБ дори да съществува като партия.
Отличникът на випуска от Софийския университет и още двама мои бивши отлични студенти, които работиха години наред в общината, бяха освободени, защото съм бил техен преподавател. Това какъв стимул е към младите хора да започват работа в държавната администрация. Но пък за сметка на това г-н Терзиев е назначил за зам.-кмет по правните въпроси човек, който няма правоспособност в България. Това е огромен скандал, който стои под повърхността на медийното внимание, но е най-малко нелепо за юристите в общината да отговаря човек, който не е юрист. Оправданието, че за зам.-кмет се изисквало диплома за средно образование е абсурдно. Що за двойни стандарти са това? На този етап виждаме високомерие и фрапантно нарушаване на правилата.

– Какво да очакваме, след като изтече временно председателство на СОС в лицето на Цветомир Петров през юли – нови избори или ротация?
– Г-н Петров беше избран от всички ни, въпреки биографията му, по настояване на ПП-ДБ-СС. Аз имам своите съмнения доколко ще е полезен опитът му, за да ръководи общинския съвет на столицата ни, но нека да видим. Нашата много по-важна задача е свързана с решаването на всекидневните проблеми на гражданите. На 27 февруари по мое предложение имахме извънредна сесия на общинския съвет и одобрихме програмата за санирането на жилищните блокове.

– Нарекохте „правен пасквил“ решението на областната управителка Вяра Тодева, с което върна избора на зам.-председателите и съставите на комисии. Защо смятате така?
– Защото не почива на правото. Г-жа Тодева изпълни политическа поръчка от ПП-ДБ-СС с цел да окажат натиск върху съвета и да получат още места в комисиите. Какво се получи в резултат? ПП-ДБ-СС отказаха публично да поемат антикорупционната комисия, на която ние бяхме предложили те да имат председател. Необходимо е да спасим София от спасителите на София. Затова избрахме и компромисния председател. За да има мир и да започнем да работим.

– Кои предложения на ПП-ДБ-СС за развитието на града бихте подкрепили?
– Ще подкрепим всяко смислено решение. София не е на Терзиев, а на софиянци и нашата грижа е да бъдем конструктивна опозиция. А аз моля за подкрепа на нашето предложение София да инвестира милион и половина в 22 училища за рампи и асансьори за достъпна среда. Родителите носят на ръце децата си до класните стаи. Тук няма ПП, няма ГЕРБ, няма ДБ. Има един проблем и решение, което трябва да бъде взето. Нашата група е подготвила над 25 доклада.

– Как ще коментирате изключването на червените общинари от ИБ на БСП, след като и с техните гласове беше избран шефа на СОС от ПП-ДБ и „Спаси София“?
– Трябва да уважаваме различните партии и партийния им живот. Истината е, че нито на нас, нито на Таков, нито на някои от другите общински съветници им хареса да изберат за председател на СОС човек без биография. Направихме го с една единствена цел – да не отидем на предсрочни избори и да изгубим още поне четири месеца на софиянци. Аз лично не мога да си обясня, защо г-жа Нинова се коалира с ПП-ДБ и управляваше заедно с тях като министър, а сега Иван Таков е лош, че е подкрепил председателя на СОС от ПП-ДБ. Не разбирам двойния аршин, но и не искам да се местя в чужди партийни решения.

– Как глобално виждате развитието на София?
– Строителството на метрото трябва да продължи. Г-жа Фандъкова остави в строеж 9 километра метро с 9 станции, с подготвени проекти за интермодална станция до лифта над Околовръстното, с проект за интермодалната станция в „Обеля“. Тези проекти трябва да бъдат завършени в срок от новата администрация. Оставихме осигурени и налични по сметките на общината 14 пъти повече пари за тротоари. Тези пари са при районните кметове от всички партии и гражданите трябва да са безкомпромисни и взискателни към работата.
На следващо място слагам големите градски рингове. Кметът Фандъкова остави със започнало строителство последният етап от бул. „Филип Кутев“ и „Каблешков“. Това са проекти, които също трябва да се завършат и по които сме работили години. Готови са проектите и за изграждане на бул. „Ломско шосе“ и „Рожен“. Над 10 са детските градини в строителство и още толкова подготвените проекти. Нищо да не прави през следващите две години Васил Терзиев, да си стои в кабинета и да се оплаква, пак може само лентички да реже на започнатите от Фандъкова обекти.
Как би звучал девизът на София в сегашната ситуация?
Девизът на София е „Расте, но не старее“ и той не заслужава конюнктурни политически интерпретации, а работа и посвещение.

Петя БАХАРОВА

Последни новини

- Реклама -