11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Блинкен на неочаквана визита в Киев: Ройтерс разкри подробности за посещението му

Снимка: twitter

Сутринта във вторник, 14 май, държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен пристигна на неочаквана визита в Киев.

Целта на посещението е демонстриране на солидарност в контекста на последните пакети от военна помощ за нуждите на въоръжените сили на Украйна. Ройтерс разкри подробности за посещението на държавния секретар на САЩ.

Агенцията припомни, че това посещение е първото след одобряването от Конгреса в края на април на дългоочаквания пакет от военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара.

Визитата трябва да демонстрира солидарността на САЩ с Украйна, чиито отбранителни сили се опитват да отблъснат руската офанзива и масираните бомбардировки на североизточната граница с Руската федерация в района на Харков.

Американски служител от делегацията, който е говорил при условие за анонимност, е отбелязал, че Блинкен е пристигнал в Киев с влак рано сутринта и се надява да „изпрати силен сигнал за успокоение на украинците, които очевидно са в много трудна ситуация“.

„Мисията на държавния секретар тук е да очертае как нашата допълнителна помощ ще бъде предоставена по начин, който ще спомогне за укрепването на защитата им и ще им позволи все повече да вземат инициативата на бойното поле“, е заявил служителят.

Той е добавил, че артилерията, ракетите с голям обсег, известни като ПТРК, и системите за противовъздушна отбрана, одобрени от президента Джо Байдън на 24 април, вече се доставят на въоръжените сили на Украйна.

Междувременно самият Блинкен коментира гостуването си в социалната мрежа Х.

„Днес се върнах в Киев, за да демонстрирам нашата твърда подкрепа за Украйна, която защитава свободата си от руската агресия“, написа той.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img