4.9 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Блинкен: От 1973 г. не е било толкова страшно в Близкия изток

 

„Много важно да се отбележи, че това е невероятно нестабилно време в Близкия изток.

Бих казал, че не сме виждали толкова опасна ситуация като тази, пред която сме изправени сега в целия регион, поне от 1973 г., а може би и преди това. И това е средата, в която работим, и разбира се, това беше предизвикано от ужасяващите атаки на 7 октомври от Хамас срещу невинни мъже, жени и деца.“

Това каза американският държавен секретар Антъни Блинкен по време на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Дадохме много, много ясно от първия ден, че ще защитаваме нашите хора, ние ще защитаваме нашия персонал, ние ще защитаваме нашите интереси и точно това направихме. Предприехме действия, и то значителни, за възпиране на групи, за намаляване на техните възможности в Ирак, Сирия, Йемен.

В същото време президентът беше много ясен, че искаме да предотвратим по-широка ескалация. Искаме да предотвратим разрастването на този конфликт.

Така че ние възнамеряваме да правим и двете – тоест да защитаваме нашите хора, когато са нападнати, като в същото време работим всеки ден, за да предотвратим разрастването и разпространението на конфликта. И точно това ще продължим да правим. По същество е какво е в интересите на Съединените щати, какво е в интересите на региона и мисля, че какво е в интересите на света.

Казах това, мисля, че почти от първия ден, на всеки, който би се опитал да използва кризата в Близкия изток, конфликта в Близкия изток, за да посее допълнителна нестабилност и да го използва като извинение да атакува нашите служители: Ще отговорим, ще отговорим силно, ще отговорим във време и място по наш избор”, добави Блинкен.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди, че вратите на НАТО остават отворени за Киев, но не уточни времето на очакваното влизане на Украйна в алианса.

„Мисля, че процесът, който видяхме за рекордно кратко време, първо с Финландия и сега с Швеция, демонстрира, че вратата на НАТО остава отворена, включително Украйна да стане член на НАТО“, каза Блинкен.

Блинкен изрази надежда, че Будапеща скоро ще ратифицира молбата на Швеция за членство в НАТО. „Сега Унгария трябва да предприеме стъпки за завършване на процеса на присъединяване към Швеция, но аз съм напълно уверен, че това ще се случи през следващите седмици, когато унгарският парламент възобнови работа“, каза държавният секретар.

 

 

 

Последни новини

- Реклама -