Говорейки в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Блинкен е съобщил, че през следващите няколко дни ще бъде представен „голям пакет“ от военна помощ за Украйна, пише The Wall Street Journal.

Съобщението за прехвърлянето на самолета е направено на втория ден от срещата на върха на НАТО във Вашингтон, което подчертава желанието на 32-те членки на алианса да покажат стъпките, които предприема за укрепване на украинската армия.

Изданието обаче отбелязва, че това също илюстрира проблемите, пред които са изправени западните партньори на Киев при обучението на достатъчен брой украински пилоти, доставката на самолети и въоръжаването им с оръжия, способни да укрепят отбранителните способности на Украйна.

Припомняме, че наскоро ВВС съобщи, че част от украинските изтребители F-16 ще бъдат разположени в авиобази извън Украйна. Това решение е взето с цел самолетите да не станат мишени за руски атаки. Също така се съобщава, че Западът изпитва затруднения при обучението на украинските пилоти на F-16.