27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Блинкен: Примирие между Израел и ХАМАС все още е възможно, но МНС усложнява ситуацията

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че споразумение за прекратяване на огъня между Израел и ХАМАС в Ивицата Газа все още е „възможно“, но решението на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) да поиска заповеди за арест срещу израелски лидери „усложнява“ тези усилия.

„Мисля, че бяхме много, много близко в два случая (до сделка за прекратяване на огъня-бел. на ред)“, каза ръководителят на американската дипломация по време на парламентарно изслушване, приветствайки „значителните усилия“, положени от египетските и катарските посредници.

„Ние работим върху това всеки ден. Мисля, че все още има възможност“, добави той. „Но споразумението е поставено под въпрос от определен брой събития и трябва да кажа, че изключително неподходящото решение, взето от прокурора на МНС – срамно приравняване на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант с лидерите на Израел – мисля, че само усложнява перспективите за сключване на такова споразумение“, коментира Блинкен.

Припомняме, че прокурор от Международния наказателен съд (МНС) поиска заповеди за арест на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини