- Реклама -

- Реклама -

2.4 C
София
сряда, 6 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

БЛС: С електронните рецепти лъсна грозна истина за аптекарска практика

Само 24 часа след влизането в сила на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет лъсна истината за въвеждането ѝ, твърдят от Българския лекарски съюз в съобщение до медиите.

Оттам посочват, че централата на БЛС е затрупана от сигнали на лекари и пациенти, че масово фармацевтите връщат пациенти с обяснението, че медикаментът липсва. Това според съсловната организация показва, че при хартиените рецепти масово са били отпускани лекарства по преценка на фармацевта, а не каквото е изписано.

Фрапиращото е, че масово става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. А отказите за изпълнение на рецепта са дори когато е изписан най-евтиният възможен антибиотик. Търговският интерес движи промяната. Българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките, посочват от БЛС.

По-рано днес фармацевти информираха, че са връщали пациенти, защото рецептите, с които идват, са на хартия. От аптеките посочват, че когато някой от антибиотиците липсва, не могат да предложат друг със същата активна съставка, ако не е изрично отбелязано в предписанието.

През първия ден от влизането в сила на е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет са издадени над 13 000 електронни предписания, 1000 от тях са генерирани от мобилното приложение.

 

Снимка: Дарик нюз

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -