16.1 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

С кои монети не може вече да пазарувате!

Монетата „Старият бряст – хилядолетен символ на Сливен“

Управителният съвет на Българската народна банка взе решение да извади от обращение възпоменателните монети, емитирани през 2018 г. Монетите престават да бъдат законно платежно средство от 5 февруари 2024 г.

След тази дата възпоменателните монети ще се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и със срок на обмяна до 31 декември 2025г.

През 2018 г. са емитирани пет монети. Монетата с най-голяма номинална стойност е 100 лева е се нарича Българска иконография, Св. Първомъченик Стефан.

На лицевата й страна е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата; околовръст: надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, номиналната стойност е 100 ЛЕВА и годината на емисията „2018“, съобщи „Бизнес новините“. Пловдив 24.

На обратната страна на монетата е разположено канонично изображение на Свети Стефан, а около него надпис „СВ.ПМЧК СТЕФАН“.

Друга монета е от серията Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018г. и е с номинал 10 лева.

На лицевата страна на монетата в позлатения вътрешен кръг има емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата; под нея на два реда – номиналната стойност „10 ЛЕВА“; околовръст надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“ и годината на емисията „2018“.

На обратната страна на монетата в позлатения кръг има логото на Българското председателство; околовръст надписи „Българско председателство на Съвета на ЕС“ и „eu2018bg“.

Третата монета отново е с номинал 10 лв. Тя е от серията 140 години от Освобождението на България.

На лицевата й страна е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, над нея – годината на емисията „2018“ и околовръст надписи: горе „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, долу на два реда номиналната стойност „10 ЛЕВА“.

На обратната страна на монетата има изображение на български опълченци в битка и околовръст надпис „140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ“

Четвъртата монета – Старият бряст в Сливен, също е с номинал 10 лв. На лицевата й страна е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата. Околовръст надписи: горе „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, долу година на емисията „2018“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“.

На обратната страна на монетата има изображение на Стария бряст в Сливен и околовръст надпис „СТАРИЯТ БРЯСТ – ХИЛЯДОЛЕТЕН СИМВОЛ НА СЛИВЕН“.

Петата монета е с номинал 10 лв. Тя е от серията Средновековни български владетели и е с Цар Иван Асен II.

На лицевата й страна в позлатен медальон e изобразен печат на цар Иван Асен II. Отдолу са номиналната стойност „10 ЛЕВА“, емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата и годината на емисията „2018“. Околовръст горе е изписано „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На обратната страна на монетата, отделено със зрънчест пръстен, е изображение на конница, предвождана от цар Иван Асен II, носещ на копието си нарушения мирен договор. Околовръст по външния пръстен е изписано „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ“ и „ЦАР ИВАН АСЕН II“.

Последни новини

- Реклама -