25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Богати спонсори сглобиха Мая и Ваня


Сглобката между Ваня Григорова и Мая Манолова е напът да се разпадне като редовното правителство на Николай Денков, научи „Филтър“ от активисти на коалицията „Солидарна България“.

Богати спонсори, желанието за слава и власт, както и нулевите шансове за прескачане на бариерата от 4% за влизане в парламента са сред основните причини за напрежението между двете фурии, иронично наричани Черната и Русата Златка.
„Водят две кампании и не се появяват заедно. Ваня пътува по собствен график и със своите хора. Мая обикаля страната по друг. Само веднъж са се събирали заедно публично“, разказва източникът ни, който работи за кампанията на новата лява сила с претенции да води социална политика. Проверка на „Филтър“ показа, че наскоро двете са били заедно на събитие в Сливен заедно с третия елемент в коалицията им – лидерът на „Нормална държава“ Георги Кадиев. В града водач на листата им е човек на президента Румен Радев. Това е Минчо Афузов, който беше областен управител при служебните правителства, а след това кандидатства за кмет като независим.
Точно с хората от „Дондуков“ 2 се свързва коалицията между Ваня Григорова и Мая Манолова. В публичните си изяви и двете се борят за електората на Радев и застават зад позициите му.

Засега в тихата борба за надмощие надделява Ваня Григорова, показа проверка на „Филтър“. Коалицията се явява с името на нейното сдружение „Солидарна България“ заради огромната подкрепа, която получи на местните избори в София. За нея на втори тур гласуваха 170 хиляди столичани. Тези гласове са достатъчни за влизане в парламента с около 16 депутати при активност от 40%. Парламентарните избори обаче са далеч по-различни от местните, предупреждават социолози и не дават почти никакви шансове на новия ляв дует на политическата сцена.

Въпреки че е засенчена от Ваня Григорова, Мая Манолова не пести сили, за да търси избиратели, както и пари за кампанията. Устата кюстендилка е решила в никакъв случай да не се дава, независимо че още от началото й прави впечатление как Григорова я измества. Ликовете и на двете се усмихват и ни приканват от скъпоплатени билбордове в цялата страна. Но Ваня е доминираща. Платените й публикации в социалните мрежи също преливат, а събитията й с избирателите са повече от пищни.

По всичко си личи как двете леви дами нямат никакви лични социални проблеми, още по-малко проблеми с финансите. Около тях винаги са се навъртали богати и влиятелни хора, или по-точно валидно е обратното. Важен е обаче резултатът – луксозна кампания.

Паметливи припомнят как като кандидат за кмет на София през есента на 2019 година Мая Манолова е посещавала офиса на Васил Божков. Това стана ясно месеци по-късно, когато той избяга в Дубай заради тежките обвинения у нас. Тогава той разпространяваше свои чатове във Фейсбук. В един от тях става ясно, че Манолова го е търсила за подкрепа на местните избори, но той е отказал. Тогава Божков още беше бизнесмен от задкулисието и богаташ номер 1 у нас, а не политик. Така и не стана ясно за каква подкрепа са се срещали и в какво се изразява тя. Малко по-късно се появи и видео от чакалнята на офиса на Божков, на който се вижда как Манолова се суети преди срещата с него.

Тогава тя напуска поста на омбудсман, за да участва в надпреварата за кмет. Силите й стигат за балотаж с Йорданка Фандъкова, който губи с малко. По същия път тръгна и приключи Ваня Григорова на последните избори за кмет. Тя пък напусна поста на съветник в КТ „Подкрепа“, за да влезе в политиката. Но още се ползва от връзките си, показа проверка на „Филтър“.

Откъде все пак идват финансовите потоци към двете напористи кандидатки за власт. Неофициално един от големите спонсори на кампанията на „Солидарна България“ е Васил Александров. Той е големият бос зад химическия гигант за торове „Агрополихим“, въпреки че е предал управлението му на сина си Искър. Бизнесмените са близки с Мая Манолова от години, но отлично познават и Ваня Григорова по синдикална линия. Като голям работодател, в „Агрополихим“ има структура на КТ „Подкрепа“, където доскоро се подвизаваше Григорова.

Георги Гергов е другият мастит олигарх, който е сочен за неофициален благодетел на скъпата кампания на „Солидарна България“. Бизнесменът беше изгонен от БСП заради война с Корнелия Нинова. Същата съдба споделят Мая Манолова, която напусна столетницата, както и Ваня Григорова, която беше подкрепена насила от Нинова за кмет на София. Освен това Гергов е близък с президента Радев, който също води война с лидера на „Позитано“.

Мая Манолова и Гергов имат дълга история в отношенията си. През 2017 г. Корнелия Нинова обяви, че с Мая са ходили в офиса на Гергов в ЦУМ година по-рано, а Манолова отговори, че са се срещали, защото е имала много номинации като кандидат за президент. После обаче Нинова издигна Румен Радев.

Не са за подценяване и бизнес връзките на Георги Кадиев, който е коалиционния партньор на Мая Манолова и Ваня Григорова. Той също е кадър на БСП и е бивш депутат и финансов зам.-министър. Съпругата му обаче е собственик на една от най-големите фирми за търговия с ток като посредник между производителите и потребителите. Освен това разработва проекти на големи фотоволтаични паркове за богати клиенти. Самият Кадиев не успя да пробие като лице на партията си, но сега се надява пак да стане депутат с инерцията на Ваня Григорова и Мая Манолова.

„Изправи се, България“ доминира пред „Подкрепа“ в листите

Хората на Мая Манолова са повече от тези на Ваня Григорова в челните места на листите на „Солидарна България“, показа проверка на „Филтър“. Въпреки че Григорова представлява коалицията, а Манолова остава в сянката й, което е поредният повод за тихото напрежение между двете. Въпреки това синдикалистката няма структури и отскоро е в националната политика. Затова разчита на „Изправи се, България“, на партията на Кадиев и на още няколко малки формации в коалицията, за да се пълнят листите в страната.

Въпреки това Ваня Григорова е поставила своите хора за водачи в ключови градове. Всички те са от КТ „Подкрепа“, където са работили заедно.
Владимир Владимиров във Враца например е от федерацията „Атомна енергетика“ на синдиката, който е структура към АЕЦ „Козлодуй“. Владимиров е дългогодишен шеф на синдиката.

Най-любопитен е водачът в Пловдив Атанас Кръстев. Той е председател на КТ „Подкрепа“ в Града под тепетата. Не е напуснал синдикалната организация, а е в неплатен отпуск. Сочен е за приближен до Георги Гергов, който също симпатизира на „Солидарна България“. През 2017 г., преди парламентарните избори тогава, Кръстев подкрепи ГЕРБ, но сега е в отбора на опонентите им от левия спектър.

Връзка с Москва в листата на Пазарджик

Дългогодишният шеф на „Военна полиция“ и аташе в Москва Борислав Сертов е водач на „Солидарна България“ в Пазарджик. Това е първият му опит да влезе в политиката след дълга служба под пагон.

През март 2021 година ДАНС и прокуратурата разкриха мащабна шпионска мрежа на Русия у нас с представители от Министерството на отбраната. Точно по тях работи Военната полиция, но се оказа, че е проспала разведките, които изнасяли класифицирана информация. След това Сертов беше сменен. Правителството тогава го предложи за военен аташе в Москва. По-късно се оказа, че не може да заеме поста, защото няма достъп до класифицирана информация. За последно през февруари тази година Сертов беше обявен като бъдещ член на изпълкома на БФС, но неговият кандидат Петко Костадинов не спечели доверието на делегатите.

Александър МЕТОДИЕВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини